Kim Henriksen har forsøgt det før, men ved denne overenskomstforhandling landede FOA og formanden for Pædagogisk Sektor den endelig. En helt spritny overenskomst for dagplejerne, som har været et kæmpe ønske fra FOAs side.
Den nye overenskomst, der træder i kraft 1. april 2025, skal sikre og fremtidssikre dagplejen som dagtilbudsform – i stedet for at lade den svinde ind sammen med de dagplejere, der år efter år lige så stille går på pension.
”Tanken med den nye overenskomst har været, at vi ville begynde på et blankt stykke papir, som virkelig tager hensyn til dagplejernes udfordringer. Og resultatet er vi i FOA både stolte af og glade for,” siger Kim Henriksen, der med den nye overenskomst ser, at dagplejen igen kan blive et større og stærkere dagtilbud.
”Det er der nu en fælles forståelse af – og også i Kommunernes Landsforening – at vi har brug for den på lige fod med daginstitutionerne. Der ligger nu i overenskomsten en anerkendelse af dagplejen, og at kommunerne vil den,” siger han.
Læs også: OK24: Aftale er landet for pædagogisk personale ansat i region eller kommune
Antallet dagplejere nede på under halvdelen
Og tallene taler deres eget tydelige sprog. Antallet dagplejere er i 2024 faldet til mindre end halvdelen i forhold til det antal dagplejere, der var i 2008. Samtidig er dagplejernes gennemsnitsalder steget, og det har betydet, at det har været svært at få gæsteplejen til at fungere, når der blandt færre dagplejere også var en langt flere, der var fyldt 58 år, og derfor kunne vælge gæstebørn fra. Det har øget presset på færre yngre dagplejere.
”En ny overenskomst for dagplejere skal derfor sikre, at jobbet som dagplejer er attraktivt uanset om du er yngre eller ældre. Også for at kunne fastholde allerede ansatte og rekruttere nye dagplejere,” siger Kim Henriksen.
Læs også: Overblik: Det skal du vide om OK24-aftalen for ALLE, der er ansat i en kommune
Kompliceret overenskomst spændte ben
Målet har været en langt mere simpel overenskomst, der gør det attraktivt for kommunerne at arbejde med og som gør den gennemskuelig for dagplejerne, hvor den tidligere overenskomst var bygget op af tilføjelser igennem årene. Det har givet mange fortolkningsmuligheder i kommunerne. En løgeffekt, der var for stor, som Kim Henriksen kalder den.
”Den nye overenskomst fokuserer rigtigt meget på kompetenceudvikling og uddannelse af dagplejerne. Samtidig tager den de vilkår, man som dagplejer arbejder under, alvorligt, for eksempel at man skal kunne nå sine arbejdsopgaver inden for arbejdstiden,” siger han.
Læs også: OK24-forlig i regionerne på plads: Stort lønhop allerede til april
Stort forarbejde
Overenskomstarbejdet har været længe undervejs og været godt forberedt. Blandt andet har Kim Henriksen i 2022 selv rejst rundt i mere end et år til landets dagplejere for at høre, hvad udfordringerne er. Det samme har Kommunernes Landsforening gjort, lige som man har holdt fælles udviklingsdage.
”Det har været en kæmpe rejse og en enormt svær øvelse,” siger Kim Henriksen, der ikke overdriver, når han siger, at han det år, han rejste rundt i dagplejen, sled sin bil op.
Men det var godt givet ud, mener sektorformanden, for med den nye overenskomst begyndte de fra scratch, så den netop lever op til dagplejernes forventninger. Blandt andet i forhold til arbejdstid, gæstepleje og seniorordning.
”Den rejse har været med til at give rigtig mange gode fortællinger fra dagplejerne, som vi har ført ind i den nye overenskomst. Det har netop givet os ballast i forhandlingerne. At det er lykkedes, skyldes ikke mindst de erfaringer, vi har fået fra dagplejerne undervejs,” siger Kim Henriksen.
Fagbladet FOA ridser det op, som du bør vide om dagplejernes nye overenskomst: