Annonce

Dræbt psykiater mindes foran retspsykiatrisk ambulatorium i brøndby

Efter drab på psykiater: Ambulatorium skal straks sikre de ansatte


Strakspåbud fra Arbejdstilsynet pålægger Retspsykiatrisk Ambulatorium i Brøndby at sørge for, at ansatte kan gå på arbejde i sikkerhed. Tilsynsrapport viser, at den psykisk syge gerningsmand allerede havde været til samtale på ambulatoriet, før han vendte tilbage med en kniv.

Annonce

To timer efter en psykisk syg mand havde forladt Retspsykiatrisk Ambulatorium efter en samtale, vendte han tilbage med en kniv og dræbte en 66-årig psykiater, mens hun stod med ryggen til og var ved at købe frokost. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Region Hovedstadens Psykiatri skal med det samme sørge for, at de ansatte på det retspsykiatriske ambulatorium i Brøndby kan gå sikkert på arbejde.

Det er indholdet i det strakspåbud, som Arbejdstilsynet netop har udstedt i forlængelse af det overfald, der 21. juli kostede en 66-årig psykiater livet og kvæstede yderligere to medarbejdere, den ene særdeles alvorligt.

Forbrydelsen blev begået af en 41-årig psykisk syg mand, som blev anholdt kort efter overfaldet på de tre medarbejdere.

Pas på højrisikopatienter

Arbejdstilsynet har siden besøgt arbejdspladsen to gange og talt med en lang række medarbejdere om forløbet den pågældende fredag og om arbejdspladsens håndtering af sikkerheden.

Allerede under de indledende besøg, fik ambulatoriet et mundtligt strakspåbud om at rette op på forhold, der var i strid med arbejdsmiljøloven. Det betød, at Psykiatrisk Center Glostrup, som ambulatoriet hører under, med det samme tilknyttede fast døgnvagt foran adressen.

Det er dette mundtlige påbud, der nu understøttes med et skriftligt påbud om at sikre, at arbejdet med såkaldte ’højrisikopatienter’ planlægges, tilrettelægges og udføres, så risikoen for vold i arbejdet er effektivt forebygget.

Gerningsmand dukkede op to gange

Arbejdstilsynets rapport fortæller desuden, at den 41-årige mand besøgte ambulatoriet to gange den pågældende fredag.

Ved det første besøg, hvor han dukkede op til en planlagt aftale, virkede han ifølge en eller flere medarbejdere, tilsynet har talt med, ’diskussionslysten’.

Da han to timer senere vendte tilbage, var han bevæbnet med en kniv. Han så, at psykiateren stod med ryggen til ham i foyeren og var i gang med at købe frokost, og han gik – som det formuleres af Arbejdstilsynet – ’hurtigt og målrettet og uden optakt’ til angreb på psykiateren.

To medarbejdere forsøgte at ile psykiateren til hjælp, men forgæves. Begge blev ramt af gerningsmandens kniv, før han stak af.

I forbindelse med anholdelsen og det efterfølgende grundlovsforhør kom det frem, at den 41-årige har været kendt i det psykiatriske system, siden han i 2014 begik et væbnet røveri og fik en behandlingsdom.

Tidligere i år blev han sigtet for nye voldsforbrydelser, og i den forbindelse blev hans behandlingsdom aktiveret. Efterfølgende blev han efterlyst af politiet til indlæggelse, og det er blevet nævnt i flere medier, at han under det planlagte besøg i ambulatoriet fik at vide, at han skulle tvangsindlægges.

Fri adgang til foyeren

Det skulle angiveligt være årsagen til hans voldsomme reaktion, men det bliver dog ikke bekræftet af Arbejdstilsynet. Her nøjes man med – som baggrund for strakspåbuddet – at ridse op, at ’ambulatoriet håndterer patienter med retslig foranstaltning grundet personfarlig kriminalitet.

”Patienterne er også alvorligt psykisk syge med fx psykotiske symptomer, skizofreni, og kan have perioder med aktivt misbrug og medicinsvigt,” skriver tilsynet og tilføjer, at en af de ansatte har opgaver, der blandt andet giver ambulatoriet ’mulighed for at beslutte, at patienten skal indlægges mod sin vilje’.

Arbejdstilsynet hæfter sig også ved, at der på gerningstidspunktet var fri adgang udefra og til foyeren, mens indgangen til selve ambulatoriet var og er indrettet med to glasdøre, hvor den inderste er låst. Det understreges blandt andet også, at de ansatte ikke arbejder alene, at de bærer alarm, og at der er flere flugtveje fra foyeren såvel som fra ambulatoriet. I sidste ende var det derfor den frie adgang til foyeren, der gjorde det muligt for den 41-årige at gennemføre sin forbrydelse.

”Hun er der kun for at provokere og ødelægge min behandling. Jeg sagde, hun skulle gå på pension, men det ville hun ikke,” sagde manden i forbindelse med grundlovsforhøret ifølge Ekstra Bladet.

Regionen sikrer, påbuddet efterleves

Efter drabet blev den 66-årige psykiater mindet af medarbejdere og patienter i Region Hovedstadens Psykiatri. Og dengang forsikrede vicedirektør Lone Bjørklund i en skriftlig kommentar, at ’det der skete, må selvfølgelig aldrig ske’:

”Vi tager sikkerheden meget alvorligt, og det skal være trygt at gå arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri. Der er omfattende sikkerhedsprocedurer på Retspsykiatrisk Ambulatorium, men vi har igangsat en grundig analyse for at se, om der er noget som helst, vi kunne have gjort anderledes,” lød det i Lone Bjørklunds udtalelse.

Samme tone går igen i den skriftlige kommentar til strakspåbuddet, som Fagbladet FOA har modtaget fra Region Hovedstaden.

”Efter Arbejdstilsynets besøg på Brøndbyøstervej har Region Hovedstadens Psykiatri fået et strakspåbud. Påbuddet handler om at styrke sikkerheden omkring arbejdet med højrisikopatienter i Retspsykiatrisk Ambulatorium på Psykiatrisk Center Sct. Hans beliggende på Brøndbyøstervej. Vi har allerede nu nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Psykiatrisk Center Sct. Hans, Psykiatrisk Center Glostrup og vores HR-afdeling, der vil lave en grundig analyse af påbuddet og på baggrund af den sikre, at vi efterlever det,” hedder det.

Region Hovedstadens Psykiatri skal besvare Arbejdstilsynets strakspåbud senest 10. august.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev