Rigeligt med knaster på kistebunden kan byttes til en hverdag som pensionist før tid. Men den mulighed er kun en mindre del af arbejdsstyrken forundt.
Næsten hver femte – helt præcist 19,4 procent – af alle akademikere har råd til for egen regning at trække sig fem år før folkepensionsalderen. Det samme gælder 10 procent af de faglærte og 7 procent af de ufaglærte. Det viser en
ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Analysen viser også, at der for akademikere er sket en kraftig stigning i andelen, der har råd til selvpensionering. Andelen er vokset
med knap 80 procent fra 2014 til 2021. Der er også flere faglærte, der har fået råd til at gå på tidligere, selvbetalt pension, men kun halvt så mange som blandt akademikerne. Modsat har andelen af ufaglærte, der har råd til at trække sig fem år før tid for egen regning, ikke rykket sig siden 2014.
”Vi ser en tendens til stigende ulighed i mulighederne for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Nogle grupper er meget afhængige af, hvilke tilbagetrækningsordninger politikerne beslutter, at der skal være, mens akademikerne i højere og højere grad har råd til at tage sagen i egen hånd,” siger Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Og netop politiske beslutninger om tilbagetrækningsordninger betyder meget for FOAs medlemmer. Senest efter SVM-regeringens udspil om at forringe muligheden for seniorpension, som kom tidligere på året.
Regeringens forslag lød, at den vil slå arnepensionen og seniorpensionen sammen til én ordning.
Ikke kun synes FOAs medlemmer, at forringelsen af seniorpensionen er dårlig. 40 procent af FOAs medlemmer i alderen 55 år til 63 år har svaret, at det er overvejende usandsynligt eller meget usandsynligt, at de kan holde til at fortsætte i deres nuværende arbejde i mere end 15 timer om ugen, frem til de fylder 64 år. De risikerer derfor at komme i klemme, hvis perioden for seniorpension forkortes med 3 år.
Medlemmer med dårligt selvvurderet helbred og dårlige muligheder for seniorordninger i deres job er – måske ikke overraskende – mest bekymrede.
Samtidig viser fremskrivninger fra Finansministeriet, at flere og flere kommer til at gå på selvbetalt pension i fremtiden. Ministeriet skønner, at antallet af selvpensionister vokser fra cirka 5.000 personer i dag til godt 10.000 personer i 2030 og cirka 24.000 personer i 2050.
Det oplyser ministeriet til Information.
”Det skaber nogle bekymrende skævheder, at en stor samfundsgruppe er i de offentlige tilbagetrækningstilbuds vold, mens en anden gruppe kan være fuldstændig ligeglad med, hvad politikerne beslutter,” siger Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Information.