Annonce

Illustration af julepyntet ambulance

Gode minder fra julevagter

Ambulancestationens Gertrud Sand


”Jeg er nok stationens juletosse. Eller Gertrud Sand fra The Julekalender,” konstaterer ambulancebehandler Karina Jensen. 

Annonce

Alle på den Præhospitale Virksomhed i Nørresundby skal vide, det er jul. Det sørger ambulancebehandler Karina Jensen for. Gitte Skov

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

På Den Præhospitale Virksomhed i Nørresundby skal Karinas kolleger også mærke, det er jul. Derfor starter julemåneden med, at Karina pynter stationen op med granglimmer, julelys og nisser overalt.

Læs også: Lidt ekstra juleglimmer i håret

Heller ikke ambulancen går fri. Førerhuset pyntes med lyskæder, og på instrumentbrættet sætter Karina et lille juletræ 
fast med sugekop.

”Jeg bager også småkager hele december, så kollegerne altid har friskbagte småkager, når de er på arbejde. Vi skal jo have det lidt godt i december,” siger hun.

Vi hygger os altid helt vildt og giver hinanden julegaver. Vi laver brunch om morgenen med æg, og vi får god frokost. Og så får vi julesnolder i løbet af dagen. Hvis der er mulighed for det, spiser vi julemad omkring kl. 18, for helvede bryder altid løs efterfølgende

Karina Jensen, ambulancebehandler
Med sine 32 år i jobbet har hun haft flere end 10 juleaftener i ambulancen. Senest sidste år. Og normalt er det særligt to typer patienter, som ambulancerne bliver kaldt ud til i højtiden.

”Først på aftenen er det de ældre, der er på hjemmebesøg fra plejehjemmet, som har forspist sig. Men omkring klokken 22 skifter det. I Aalborg er der tradition for, at byens unge mødes i Jomfru Ane Gade, når julen derhjemme er overstået, og så fester de hele natten. Der får vi for alvor travlt.”

Derfor forsøger de to kolleger, der har juledøgnvagten på stationen i Nørresundby, at planlægge efter, at der fra spisetid bliver travlt til ud på natten.

”Vi hygger os altid helt vildt og giver hinanden julegaver. Vi laver brunch om morgenen med æg, og vi får god frokost. Og så får vi julesnolder i løbet af dagen. Hvis der er mulighed for det, spiser vi julemad omkring kl. 18, for helvede bryder altid løs efterfølgende.” 

Mange af patienterne i julen er festgæster, der er kommet galt af sted, men julemåneden er også der, hvor selvmordsraten er højst. 

”Det er der, det gør mest ondt at være på arbejde. At se, hvor trist det kan være for dem, som opdager, hvor alene de er. Man får jo lyst til at tage alle med hjem,” siger Karina. 

Læs også: Julen varer lige til eid

”De sidste mange år har jeg lavet en julekalender, jeg deler ud på et værested for hjemløse i Aalborg omkring juleaften. Jeg fylder juleposer med bittesmå ting, for eksempel rejsetandpasta, tandbørster eller en lille deodorant,” siger hun. 

”Og så kan det jo være, at lige netop dem, som fik en julekalender, ikke er dem, ambulancen skal ud til senere på natten, fordi livet har været for surt,” siger Karina. 

Selvom december kan byde på triste stunder, sørger hun altid for at slutte året med et brag. Samtlige år har Karina været på arbejde nytårsaften, og årsskiftet 2022/23 bliver ingen undtagelse. 

”Så farver jeg mit hår lyserødt og putter guldelefanter i. Det hører sig til. Ellers har det ikke været nytårsaften.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev