Socialdemokratiet: Mere i løn
Statsminister Mette Frederiksen (S) har luftet spørgsmålet om løn til ansatte i de fag, hvor der mangler arbejdskraft. Derfor har S
ocialdemokratiet foreslået, at SU’e
n på grundforløb 2 af social- og sundhedshjælper- og assistentuddannelserne skal erstattes af elevløn.
Det nye ved det forslag er, at også social- og sundhedshjælperelever og alle elever under 25 år skal have elevløn. Siden 1. juli sidste år har kommunerne allerede været forpligtet til at give voksne social- og sundhedsassistentelever over 25 år løn på grundforløbet.
I et interview med mediet A4 uddyber beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), hvordan han forestiller sig at et yderligere lønløft skal foregå.
”For det første: Vi kommer ikke til at diktere, at faggruppe X skal have så og så meget mere end faggruppe Y. Det må ske i en forhandling mellem parterne. To: Det skal ske under hensyntagen til, at de konkurrenceudsatte private erhverv skal være lønførende. Og tre: Hovedfokus er rekrutteringsudfordringen,” siger ministeren, som lover, at regeringen bliver mere konkret inden valgdagen.
”Folk fortjener at vide, hvad det er, vi vil gøre og prioritere, hvis vi får ansvaret igen,” sagde Peter Hummelgaard til A4 i starten af oktober.
Venstre vil give ret til fuldtid og skattelettelse
Venstre har foreslået en skattelettelse på 3.000 kroner årligt til fuldtidsansatte samt en ret til at gå på fuldtid for ansatte i velfærdsfag.
Det foreslog partiet på sit sommergruppelandsmøde.
”I dag er der jo en situation, hvor der er nogle arbejdsgivere, der ikke tilbyder det, fordi det er direkte billigere for dem i forhold til eksempelvis at få bemandet nattevagter i ældreplejen,” sagde politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde i august
til Ritzau.
”Der er vi nødt til nu at få anlagt en ny kultur i vores offentlige sektor, hvor vi sikrer, at de mennesker, der ønsker at arbejde flere timer, får mulighed for det,” sagde hun.
Konservative: Ukrainere kan være en del af løsningen
Konservative går til valg på at lette skatter og afgifter for 40 milliarder kroner frem mod 2030. Samtidig lyder det fra partiet, at den ”offentlige sektor ikke behøver at vokse samlet set”. Det betyder, at partiet vil lade det offentlige forbrug stige cirka 0,1 procent om året frem mod 2030. Hvor mange offentlige arbejdspladser det koster, har der været meget debat om.
Partiet vil gøre op med bureaukratisering og mængden af dokumentation, og partiformand Søren Pape ønsker flere friplejehjem, men erkender, at personalet kan være svært at skaffe.
”Hverken jeg eller andre kan bare løse det her, det ville i hvert fald være noget af en påstand at komme med. Jeg tror vi skal hen til, at vi får talt faget op. Man viser de muligheder, der er,” sagde Søren Pape i august til
TV2 Østjylland.
”Nu så vi mange ukrainere der er kommet, mange er jo kvinder som har et omsorgsgen, kunne vi få dem ud, nu er det bare et eksempel. Vi skal tænke alle muligheder ind, men det løser sig jo ikke på kort sigt.”