Kommunalt ansatte i de syv corona-berørte nordjyske kommuner kan i en kort periode omplaceres til andre arbejdsområder.
Det fremgår af en ny aftale, der er indgået lørdag aften mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfælleskabet, som FOA er en del af.
Læs også: Det skal du vide, hvis du bor eller arbejder i en af de syv nedlukkede kommuner i Nordjylland
Aftalens sigte er at kunne agere hurtigt og fleksibelt i alle syv kommuner, hvis behovet på grund af den tilspidsede corona-situation kræver det. Udgangspunktet vil være, at den enkelte medarbejder, der eventuelt skal varetage nye og uprøvede opgaver, inddrages så tidligt som muligt, herunder tages med på råd i forbindelse med ændringer i arbejdsopgave, står der i aftalen.
Mona Striib, forbundsformand i FOA, er tilfreds med aftalen, der træder i kraft straks. Af aftalen fremgår det, at parterne er enige om, at frivillighed er at foretrække.
”Det betyder, at hvis der for eksempel opstår behov for ekstra personale i børnehaver, fordi børnene igen skal være i mindre grupper, så er det frivilligt, om man som medarbejder på et andet område har lyst til det. Det giver det bedste resultat,” siger Mona Striib.
Tror på frivillighedens vej
Læs også: Kommune indfører krav om mundbind for forældre
Forbundsformandens klare formodning er, at behovet for at omplacere medarbejdere kan løses ved udelukkende at bruge medarbejdere, der har meldt sig frivilligt.
”Vi har ikke på noget tidspunkt oplevet problemer med, at medarbejdere ikke på kryds og tværs af hinanden er med til at løse opgaverne i sådanne akutte situationer,” siger hun.
- Men hvis der er behov for 10, og kun 8 melder sig frivilligt?
”Så findes der allerede i eksisterende overenskomster varslingsbestemmelser, hvis det er en kritisk funktion, hvor man som arbejdsgiver har mulighed for at prikke nogen på skulderen, hvis der ikke er frivillige nok. Men det forudsætter vi, at der er,” lyder det fra Mona Striib.
Nye opgaver kræver kompetencer
Læs også: Corona-mutation lukker Nordjylland: Kritiske arbejdsfunktioner skal stadig varetages
Mona Striib gør også klart, at ingen vil blive tildelt opgaver uden at have de fornødne faglige kompetencer.
”Vi taler om opgaveløsning, hvor man også som arbejdsgiver kan nå at give den fornødne oplæring, så man bliver ikke sat til opgaver, man ikke har kompetencer til at udføre,” siger Mona Striib.
Hvis man som medarbejder bliver omplaceret, bevarer man sin egen løn.
"Det er aftalt, at man følger den overenskomst, man er ansat på. Men hvis man bevæger sig over på et andet overenskomstområde, som indeholder nogle tillæg, som man ikke har i sin egen overenskomst, så får man selvfølgelig have de tillæg oven i den normale løn,” siger Mona Striib.
De lokale aftaler kan indgås straks og udløber senest 15. december.
”Så vi taler ikke om nogle omsiggribende og længerevarende situationer for personale,” siger Mona Striib.