Ansatte i den kommunale hjemmepleje og på landets plejecentre er oftest ansat på deltid. I gennemsnit er 72 procent ansat på deltid, 10 procent på fuldtid, og 18 procent er timelønnede. Det viser kortlægning af social- og sundhedsansattes arbejdstid fra Social- og Indenrigsministeriet.
Antallet er deltidsansatte spænder vidt fra kommune til kommune. De to kommuner med den største procentandel af deltidsansatte på ældreområdet er Lolland Kommune og Vejen Kommune med henholdsvis 93 procent og 89 procent deltidsansatte. Rødovre Kommune og Samsø Kommune har den største procentandel af fuldtidsansatte med 37 og 34 procent. Se, hvordan tallene ser ud i din kommune herunder.
28 procent vil op i tid
Flere end hver fjerde at gå op i tid indenfor de næste to år, viser undersøgelsen. Men mange medarbejdere oplever, at der ikke er mulighed for det på deres arbejdsplads.
Det er arbejdsgiverne og kommunernes ældrechefer midlertidigt uenige i, viser undersøgelsen. Her svarer næsten alle, at den største barriere for at få de ansatte op tid er, at de selv ønsker at være på deltid.
Mona Striib, formand for FOA, mener ikke, at arbejdsgiverne har ret, når de siger, at medarbejderne ikke vil op i tid. Mange er glade for at være på deltid, men der findes også en stor del, der ønsker at få flere timer for at få økonomien til at hænge sammen.
”Arbejdsgiverne sidder jo med ledelsesretten, og det betyder, at i samme øjeblik, de begynder at slå fuldtidsstillinger op, vil flere komme på fuldtid. Arbejdsgiverne har ikke ret i, at det er, fordi medarbejderne ikke vil,” siger hun.
”Men der er nogle, der helst vil være på deltid, fordi de ikke mener, de kan holde til flere timer i det arbejdsmiljø, de har. Derfor siger vi, at arbejdsmiljøindsatsen og indsatsen for at komme fra deltid til fuldtid skal gå hånd i hånd,” siger Mona Striib.
Flere har to job
En analyse af kommunernes jobopslag viser, at kun seks procent af alle jobopslag målrettet social- og sundhedspersonale bliver slået op som fuldtidsstillinger.
Undersøgelsen viser da også, at lige knap 20 procent af alle social- og sundhedsansatte har en bibeskæftigelse ved siden af deres job i plejen.
”Det er et udtryk for, at rigtig mange ikke kan leve af den løn, de har, hvis de kun har ét job. Vi bliver nødt til at tænke over, at det er blevet indgangen til arbejdsmarkedet for nogle af vores unge nyuddannede, at de skal have flere job for overhovedet at eksistere. Det er usundt, uklogt og ganske ødelæggende for vores arbejdsområder,” siger formand for FOA, Mona Striib.
Fra deltid til fuldtid
FOA har sammen med resten af Forhandlingsfællesskabet indgået et samarbejde med Kommunernes Landsforening om at få flere ansatte op på fuldtid. Her skal 26 nøglekommuner forsøge sig frem med forskellige projekter og redskaber for at få medarbejdere op på fuldtid.
De 26 kommuner er Albertslund, Odense, København, Frederiksberg, Høje-Taastrup, Ballerup, Lyngby-Taarbæk, Hørsholm, Haderslev, Sønderborg, Herning, Ikast-Brande, Gentofte, Varde, Vejen, Thisted, Vordingborg, Hillerød, Aalborg, Ringsted, Frederikshavn, Esbjerg, Holstebro, Sorø, Odsherred og Lejre Kommune.
Læs mere om projektet
her.