Folk kigger nysgerrigt – måske en smule uroligt – da brandbiler fra Hovedstadens Beredskab parkerer ved det 65 meter høje Øresundstårnet på Amager.
Der er dog ingen grund til uro. Det er kun en øvelse. Men det er stadig alvor for røgdykkerne fra Christianshavn Brandstation, der kigger op på den 21 etager høje bygning.
Holdleder Thomas Jakobsen åbner brandskabet i stueetagen og noterer, at alarmen kommer fra en brandmelder på 10. etage.
Med en særlig nøgle omdannes elevatoren til ’brandmandselevator’. Dermed bliver den koblet til en separat strømforsyning, så den stadig er sikker at køre med, trods ildebranden.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
På 10. etage gør Jan Konggaard Asmussen og Thomas Eggert Sørensen sig klar til at bryde gennem døren til lejligheden.
Med røgdykkerapparat, maske, hjelm, dragt og en slange over skulderen har de to brandmænd hver slæbt 45 ekstra kilo med sig op. Det er hårdt arbejde, der er drønvarmt, og der er ikke meget plads. Men brandfolkene er vant til værre forhold. Og de tager det med et smil.
”Nogle gange går vi jo også ind, hvor der er ild,” lyder det tørt fra Jan Konggaard Asmussen.
Der er ikke ild i dag. Heller ikke på taget, hvor Thomas Jakobsen og Kenneth Vinzent får overblikket over bygningens elektriske installationer – og det meste af København.
Efterfølgende slukker holdet tørsten med en tår vand, mens de vender indsatsen. Alle er godt tilfredse. Brandmændene har slæbt slanger, svedt tran og prøvet det hele på egen krop. Øvelse gør mester, og erfaringen er god at trække på den dag, det er alvor.