Hver uge mødes køkkenpersonalet for at brainstorme over, hvordan de kan blive bedre til at undgå madspild. Husassistent Ingelise Schunk kom med idéen om at bruge broccolistokke i både salater og sammenkogte retter. ”Det gjorde jeg derhjemme, så det kunne vi lige så godt her. Personligt synes jeg også, at stokken smager bedst,” siger hun.
Tor Birk Trads
Af
Ida Østerlund
Journalist
I alle de 19 år, husassistent Ingelise Schunk (th.) har været ansat, har regionshospitalet i Randers arbejdet for at omlægge til en stadig højere økologiandel. Køkkenet har guldmærket i økologi og var en af de nominerede i 'køkkenprisen 2020' for deres fokus på økologi og madspild.
Tor Birk Trads
Svinefonden får lov at boble i et døgns tid, før den er klar. Den består af brændte ben fra slagterafdelingen, friske grøntsager og en masse smagsgivende rester – blandt andet porretoppe, gulerodsskræller og persillestilke.
Tor Birk Trads
Rester fra patienterne må køkkenet ikke genbruge, så de ryger i den nye madknuser. Den danner en flydende masse af resterne, som bliver sluset ud i en komprimeret boks. Meningen er, at massen skal bruges til gødning hos økologiske landmænd.
Tor Birk Trads
Sammen med en kollega har husassistent Ingelise Schunk udformet en mappe, der gennemgår alle grøntsager. Hvordan skal de renses, hvilken form de skal skæres i, og hvordan man bedst anvender det overskydende. Mappen er også udgivet som en pjece, som skal hjælpe andre storkøkkener med at undgå madspild.
Tor Birk Trads
Guide: 3 tips til at bruge grøntsagsrester
Put økologiske citronskræller i olie, så har du en lækker citronolie til salater.
Snit persillestilke meget fint og brug dem, ligesom du bruger buketterne. Både i salater, til pynt på smørrebrød og som smagsgiver i gryderetter.
Bladene på blomkålshoveder kan snittes fint og bruges i salater, råkost og sammenkogte retter.
Kilde: Husassistent Ingelise Schunk