Coronakrisen har betydet store forandringer på landets plejehjem. Først blev der i marts lukket helt ned for besøgende, og siden maj har der været indført besøgsrestriktioner.
Men fra 2. juli kan alle igen frit aflægge visit hos beboere på plejehjem, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet. En melding, der bliver modtaget med bekymring hos FOA.
”Det er afgørende, at der bliver manet til besindighed. Åbningen skal organiseres, så ikke alle pårørende kommer stormende på samme tid. For selvfølgelig er jeg bekymret set i lyset af de mange smitteudbrud, vi har set på plejehjem landet over,” siger Torben Hollmann, formand for Social- og sundhedssektoren i FOA.
”Derfor har jeg også en klar forventning om, at genåbningen bliver fulgt op med en effektiv plan for flere tests og mere personale på plejehjemmene,” fortsætter Torben Hollmann.
Kan lukke ned igen
De nye retningslinjer for besøg på plejehjem giver mulighed for kortvarigt at lukke et plejehjem ned igen ved mistanke om smitte eller øget smittefare, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.
Dermed mener sundhedsministeren, at den yderligere genåbning er forsvarlig.
”Med vores offensive teststrategi, intensive smitteopsporing og mulighed for midlertidigt at gribe ind, hvis der blusser smitte op, har vi de nødvendige værktøjer til at sikre, at beboere og patienter i Danmark nu kan modtage besøg i endnu større omfang,” lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse om de nye corona-retningslinjer.
Flere besøg øger smitterisikoen
Hos FOA er Torben Hollmann ikke i tvivl om, at udsigten til, at alle igen frit kan besøge plejehjem vil føre til flere smittetilfælde.
”Derfor er det vigtigt, at de pårørende forstår vigtigheden af fortsat at tage alle forholdsregler. Corona er ikke ovre, og derfor bliver alle nødt til at tænke sig grundigt om,” siger Torben Hollmann.
Om smitterisikoen på plejehjem siger sundhedsminister Magnus Heunicke:
”Vi har i den seneste tid set smittekæder opstå forskellige steder i samfundet. Det vidner om, at epidemien stadig er i vores samfund. Men vi skal fortsat gøre alt, hvad vi kan, for at undgå smitte på blandt andet sygehusene og plejehjemmene. Derfor er det så vigtigt, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd følges, og at vi fortsat benytter redskaberne med test, opsporing og isolation.”