Annonce

Tema: Coronavirus

Pressemøde sætter øget fokus på beskyttelse af sundhedspersonalet


Mangel på værnemidler og uklare retningslinjer gør sundhedspersonale utrygge, lyder det fra FOA, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen på pressemøde. Sundhedsstyrelsen lover at opdatere retningslinjer.  

Annonce

Medarbejderne i plejen er tæt på borgerne i rigtig lang tid. Deres bekymring for at blive smittet og smitte andre skal vi tage alvorligt, lød det fra Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA ved dagens pressemøde med Sundhedsstyrelsen. Niels Christian Vilmann, Ritzau/Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Der er utryghed blandt medarbejdere, der er tæt på smittede og potentielt smittede borgere i sundhedsvæsen og ældrepleje.

Især i en situation, hvor der er mangel på værnemidler, og hvor retningslinjerne påbyder kun at bruge værnemidler ved stærk mistanke om coronasmitte eller konstateret smitte. 

Læs også: Mangel på værnemidler: Carlsberg skal levere flere tusind liter håndsprit

Sådan lød det samstemmende fra Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd og Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, på pressemødet i Eigtveds Pakhus i dag. 

Tæt på borgerne i lang tid

”Vi oplever bekymring blandt vores medlemmer. Bekymringen for at blive smittet, men også stor bekymring for, om de kan bære smitten rundt til de ældre, de har med at gøre,” sagde Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA på mødet. Her deltog udover de tre nævnte også Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf og Sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner, Erik Jylling. 

Læs også: Sådan skal du som plejepersonale beskytte dig mod coronavirus

”Vi skal huske på, at de ansatte i ældreplejen, er rigtig tæt på borgerne i rigtig lang tid, fordi de er ude i deres eget hjem. Det er en bekymring, vi skal tage alvorligt, for hvis smitten først bryder løs – dels blandt personalet og dels blandt de ældre - så ser vi konsekvenser, som vi har set i andre lande,” sagde Torben Hollmann. 

På arbejde med ondt i maven

Især det stigende antal sundhedsprofessionelle, som nu selv bliver smittet med coronavirus, giver fornyet bekymring for, om de er godt nok beskyttet i kontakten med potentielle smittede og smittede patienter, lød det fra Dansk Sygeplejeråds Grete Christensen. 

Læs også: Mange ansatte og beboere ramt af corona-virus på plejecenter

”Medarbejderne tager et kæmpestort ansvar. Det kan ikke være meningen, at de skal gå på arbejde med ondt i maven,” sagde Grete Christensen og anerkendte, at kommuner og regioner arbejder hårdt på at skaffe værnemidler. Samtidig efterlyste hun retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen for, hvad medarbejderne skal gøre i en situation, hvor de ikke kan beskytte sig med værnemidler i tilstrækkelig grad, fordi der er mangel. 

Efterlyser mundbind ved tæt kontakt

”Hvad gør man så i den mellemliggende periode?” spurgte Grete Christensen, der videre ville vide, om man kunne overveje værnemidler, også når sundhedspersonalet møder borgere uden tydelige coronasymptomer. 

”Vi har ikke værnemidler, så her bruger vi kun gode hygiejniske principper. Men specielt ude i kommunerne, står de tæt på borgerne. Hvorfor er det i orden at skulle stå tættere på end to meter for at udføre forskellige behandlingskrævende tiltag?,” sagde hun og opfordrede Sundhedsstyrelsen til at overveje retningslinjerne igen.  

”Kunne man overveje mundbind og kirurgiske masker, når man for eksempel giver sondemad og ved sårpleje, hvor man er nødt til at være tæt på borgeren?”

For foden af epidemien

Andreas Rudkjøbing fra Lægeforeningen var på samme linje.

”Vores medlemmer og kolleger skal være trygge. Det er man kun, hvis man er beskyttet ordentligt. For at kunne løse opgaven med professionalisme og omhyggelighed, skal de ting være på plads,” sagde Andreas Rudkjøbing, der også efterlyste mere konkrete retningslinjer. 

Læs også: Lægemiddelstyrelsen: Vi arbejder døgnet rundt for at skaffe værnemidler

”Hvad gør man, når der er mangel på værnemidler? Hvad gør man på den enkelte afdeling. Vi har behov for at få retningslinjer, for vi er kun i starten af epidemien. Min frygt er, at situationen med mangler bliver yderligere forværret.”

Klarere retningslinjer i næste uge

Både KL-direktør Christian Harsløf og Danske Regioners Sundhedsdirektør Erik Jylling understregede flere gange, at de gør alt, hvad de kan for at skaffe værnemidler. Der er leverancer på vej, både fra udlandet, men også fra hjemlige virksomheder, der har lagt produktionen om. Men ”markedet for værnemidler er slet ikke, som det plejer at være”, sagde Christian Harsløf og fortalte om ordrer, der ikke kom frem.  

”Selvfølgelig tager vi bekymringerne dybt alvorligt, når plejepersonale er bekymret for at blive smittet, fordi der ikke er nok værnemidler til stede,” sagde Erik Jylling og forsikrede, at regionerne arbejder i døgndrift for at løse problemet. 

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen konkluderede, at han går hjem med en opgave. 

”Jeg kommer hjem med en opgave herfra i forhold til, at vores retningslinjer bliver endnu mere præcise. Særligt i situationer hvor personalet ikke ved, om patienten er smittet, så de kan blive klogere på, hvad de skal gøre,” sagde han og lovede, at retningslinjerne vil blive opdateret i løbet af den næste uge. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev