“Vi er et team, der sidder og svarer på spørgsmål, der kommer ind fra FOAs lokale afdelinger. Det er spørgsmål om, hvorvidt arbejdsgiver må omlægge tjeneste, om de kan afbryde eller udsætte ferie, og om man skal have tillæg for omlagt tjeneste."
Sådan siger Asbjørn Andersen, chefkonsulent i FOAs overenskomst-afdeling. Udover at svare på konkrete spørgsmål, handler det også om at få tingene til at glide i en situation, der er tilspidset, forklarer han.
"Vi indgår lokalaftaler om, hvordan vi kan få det her til naturligt at glide og få enderne til at nå sammen i en situation med et presset personale, fordi der er sygemeldinger og karantæne. Det indgår i aftalerne, at nogen vil komme til at arbejde mere, men at de skal kompenseres for det," siger han og fortsætter:
Medlemmernes garanti
Læs også: Forsker: Fagbevægelsen er lønmodtagernes stemme i krisen
"Lige nu er vi sammen med BUPL ved at give de lokale afdelinger mulighed for at indgå aftaler med kommunerne om at etablere døgnåbne daginstitutioner, så sundhedspersonalet kan få passet deres børn, når de skal til at arbejde mere om aftenen og natten," siger han og præciserer den opgave, han sammen med kollegerne lige nu står over for:
"Vi er garantien for, at arbejdsgiver ikke bare gør, som de har mest lyst til. Og vi er garantien for, at det foregår civiliseret, når der bliver pres på især i de døgndækkede områder og hjemmeplejen."
"Jeg har arbejdet i FOA i 35 år og har kun to gange tidligere haft spørgsmål om, hvorvidt man må få sin ferie inddraget. Nu har jeg fået spørgsmålet mere end 30 gange. Det er en meget ekstraordinær situation," siger han.