Annonce

stop virus: Colourbox

Tema: Coronavirus

Kend din ret: Sådan er reglerne, hvis du bliver sendt hjem på grund af corona-virus


Bekymringen for, at corona-smitten breder sig, har allerede fået arbejdspladser til at sende medarbejdere i karantæne. Læs med og se, hvordan du er stillet, hvis det sker for dig.

Annonce

Med udbrud af coronavirus i Danmark har enkelte arbejdspladser sendt medarbejdere hjem i karantæne. Find ud af, hvordan du er stillet, hvis du bliver sendt hjem på grund af sygdommen. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Hos blandt andet TV2 og TDC er medarbejdere sendt hjem for at sikre, at de ikke kan sprede coronavirus i tilfælde af, at de skulle være smittet med sygdommen. 
 
Men hvordan er du stillet, hvis du bliver sendt i karantæne af din arbejdsgiver eller af sundhedsmyndighederne. 
 
Fagbladet FOA guider dig med hjælp fra FOAs chefjurist Ettie Trier Petersen.
 

Læs også: Guide: Det skal du vide om coronavirus, når du arbejder med mennesker

1: Får du løn, hvis sundhedsmyndighederne sender dig hjem? 
“Jeg mindes ikke, vi har afgørelser på det område. Men hvis det er myndighederne, der sender dig hjem, vil det være at betragte som sygdom, og så vil du få løn som under sygdom.”
 
 2: Min arbejdsgiver har sendt mig hjem på karantæne
 “Hvis det er din arbejdsgiver, der sender dig i karantæne, så har du krav på løn, hvis du er fastansat. Det gælder både på det offentlige og det private område,” siger Ettie Trier Petersen.
  
“Nej. Hvis det er sundhedsmyndighederne, der har givet dig karantæne, er det for, at du skal blive inde og ikke være i kontakt med andre, som du risikerer at smitte. Det er sundhedsmyndighederne, der afgør om karantænen eventuelt må finde sted i et sommerhus,” siger Ettie Trier Petersen og tilføjer:
 
“Hvis det er din arbejdsgiver, der har sendt dig hjem, er de dage, man er sendt i karantæne at betragte som fritaget for tjeneste med løn. Men man skal være til rådighed, hvis arbejdsgiver beslutter sig for, at karantænen skal ophøre.”
 

4: Får du løn, hvis din arbejdsplads lukker ned i forbindelse med corona?

“Ja, som fastansat vil du have krav på løn."
 

5: Hvad hvis du rent faktisk bliver smittet med corona-virus? 

“Så er det som at betragte som sygdom, og så har du som fastansat ret til løn under sygdom,” siger Ettie Trier Petersen. 
 

6: Må du gå til læge i arbejdstiden og blive tjekket for corona?

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at du ikke møder op hos lægen, men i stedet ringer, hvis du er bekymret for, om du kan være smittet med coronavirus.

Normalt skal du lægge lægebesøg uden for normal arbejdstid. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du kunne bevise, at det ikke var muligt.

 
Kilde: Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev