Annonce

Brandmænd

25 brandmænd har vundet faglig sag og skal dele 600.000 kroner


25 brandmænd har vundet voldgiftssag og skal dele 600.000 kroner, fordi arbejdsgiveren handlede i strid med både ledelsesret og overenskomst.

Annonce

"Pengene var ikke det vigtigste. For os var essensen, at ledelsesretten var blevet misbrugt," siger tillidsrepræsentant Martin Langemose (forrest). Flemming Jeppesen

Af Jakob Melgaard
Journalist

Annonce

En brandmand er altid klar til at hoppe i udrustningen, når han er på vagt. Men 25 fuldtidsansatte brandmænd fra Fredericia har siden 2017 været tvunget til også at være klar til udrykning 80 døgn om året – i deres fritid.

Indtil nu. For efter langvarige forhandlinger, en tur i arbejdsretten og til sidst en faglig voldgift kan de 25 brandmænd igen holde fri med god samvittighed.

11. september fik FOA og de 25 brandmænd nemlig medhold i sagen. Ledelsen i TrekantBrand har handlet i strid med både overenskomsten og ledelsesretten og skal derfor betale en erstatning på 600.000 kroner.

“Vi er rigtigt glade og tilfredse over den afgørelse. Vi mente jo, at det var et uretmæssigt pålæg, som der ikke var hjemmel til i overenskomsten,” siger Martin Langemose, beredskabsassistent og tillidsrepræsentant ved TrekantBrand i Fredericia.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Opsagde lokalaftaler

Sagen startede ved dannelsen af det nye beredskab i trekantområdet i 2015. TrekantBrand opsagde alle gældende lokalaftaler, blandt andet en om honorering for rådighedsvagter, og det lykkedes ikke at blive enige om en ny aftale. Og da en midlertidig aftale udløb i februar 2017, blev brandmændene pålagt at stå til rådighed udenfor den aftalte arbejdstid – og uden at der forelå nogen form for aftale.

Med støtte fra Kommunernes Landsforening vurderede TrekantBrand, at det nærmest er en forudsætning for jobbet som brandmand, at man står til rådighed i fritiden – og at der er kutyme for det. Men den købte medarbejderne og FOA ikke.

“Hvordan kan man opsige en aftale, og så sige til os, at vi alligevel skal stå til rådighed,” spørger Martin Langemose.

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

Denne gang lykkedes det

Voldgiftsretten stillede samme spørgsmål og kom frem til, at det kan man heller ikke – og gav derfor FOA og brandmændene fra Fredericia medhold i sagen.

I FOA er Reiner Burgwald, formand for Teknik- og Servicesektoren, tilfreds med resultatet.

“Vi er glade for at få slået fast, at beredskabspersonale ikke kan pålægges at stå til rådighed i deres fritid, uden at der er indgået en aftale om det, og uden at vilkårene for rådigheden er aftalt,” siger han og fortsætter:

“Vi er sat i verden for at sikre, at de rettigheder, som vores medlemmer har i henhold til deres overenskomster, bliver overholdt, og det er så lykkedes denne gang.”

Læs også: OK25: Privatansatte opfordres til at tænke stort – nu er det tid til at stille krav

Pengene ikke det vigtigste

Tilbage på brandstationen i Fredericia får voldgiftens kendelse ikke umiddelbart indflydelse på forholdet mellem ledelsen og de menige brandfolk. Det meste af ledelsen er nemlig ny og har bare ‘arvet’ sagen fra den gamle.

“Der var et meget anstrengt forhold til den gamle ledelse, men den er skiftet ud i mellemtiden, og der er et væsentligt andet syn på den nye ledelse,” siger Martin Langemose, som også understreger, at pengene faktisk heller ikke betyder alverden for brandfolkene.

“Nej, det vigtigste for os var, at vi fik ret i, at ledelsen ikke kunne pålægge os det her. At den gamle ledelse handlede i strid med overenskomsten. Det var dét, vi ventede på at få at vide,” siger Martin Langemose og tilføjer:

“Men jeg tror da, at vi alle kan bruge pengene. Der er ingen brandmænd i Danmark, der tjener for meget.”

FOA hjælper

  • Beretningen om brandmændene i Fredericia er et af flere eksempler på, hvordan bistand fra FOA kan gavne flere på samme arbejdsplads. Hvis du eksempelvis opdager fejl på din lønseddel, er det tænkeligt, at fejlen går igen på dine kollegers lønseddel. Tøv derfor ikke med at gå til din tillidsrepræsentant eller FOA – det er gratis og en del af dit medlemskab af FOA.

Arbejdsgiveren: En dejlig, klar afgørelse

  • Det er ikke kun FOA, der er tilfreds med afgørelsen i voldgiftsretten. Det er arbejdsgiveren også. 
    "Vi tager afgørelsen til efterretning. Det var dejligt, at den var så klar, og nu ser vi fremad," siger Jarl Hansen, direktør i TrekantBrand forud for nye forhandlinger om en tilkaldeordning.

Tidslinje

1991

  • 6. juli
    Efter en voldsom brand hos Elsam i Fredericia indgår brandfolkene aftale om at skulle stå til rådighed i døgnet efter deres normale arbejdstid.

2015

  • Efteråret
    TrekantBrand opsiger alle aftaler ved dannelsen af det nye beredskab i trekantområdet. Også lokalaftalen fra 1991 om honorering for rådighedsvagter.

2016

  • Ledelsen i TrekantBrand vil alligevel have rådighedsvagter, men kan ikke blive enige om en permanent aftale med FOA. I stedet aftales en midlertidig aftale.

2017

  • Februar
    Den midlertidige aftale udløber, uden at TrekantBrand og FOA bliver enige om en permanent aftale. Ledelsen i TrekantBrand giver pålæg om, at brandfolk alligevel skal stå til rådighed.

2018

  • 24. maj
    Arbejdsretten slår fast, at der ikke foreligger en gældende aftale og udsætter sagen til faglig voldgift.

2019

  • 11. september
    FOA og brandfolk får i faglig voldgift medhold, og 25 brandfolk tilkendes erstatning på i alt 600.000 kroner.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev