Annonce

Pige, kvinde og mand ved bord, med graffiti i baggrunden

Køkkenarbejde giver prestige blandt elever


Tre gange om ugen tilbyder Sct. Jørgens Skole i Roskilde gratis morgenmad. Desuden sørger køkkenleder Sisse Strange Sejer og et team på 30 elever for, at der hver dag er sund frokost og mellemmåltider.

Annonce

Tre gange om ugen serverer køkkenleder Sisse Strange Sejer gratis morgenmad, som eleverne kan benytte sig af uden tilmelding. ”Jeg spiser morgenmad her næsten hver gang, for Sisses grovboller er bedre end morgenmaden derhjemme,” siger Nawal fra 9. x. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Sct. Jørgens Skole vandt i september prisen Økologiske Køkkenroser i kategorien ’Skoler og uddannelsessteder’. Skolens kantine har en økologiprocent på 90-100, hvilket giver det Økologiske Guldmærke.

”Skole er ikke lige mig, men her lærer jeg om maden. Det kan jeg godt lide,” siger Oliver fra 9.y.

Fagbladet FOA var på besøg en dag for at få et indblik i, hvordan køkkenleder Sisse Strange Sejer lykkes med at give eleverne succes med madlavning.

Fire piger smager på mad
Eleverne tilsmager tomatsovsen i første pause og justerer med salt og sød paprika. Når smagen har sat sig, kan den få en sidste justering til frokosten. Jørgen True
Dreng og kvinde kommer tomatsovs på brød
Omkring 30 elever har på skift vagter i køkkenet i løbet af ugen. Nogle af dem er inklusionselever, der har glæde af andre udfordringer. De bliver anbefalet af AKT-teamet, som ved, at køkkenarbejdet giver prestige i klassen. ”De er dygtige i køkkenet, og så vokser de af at kunne noget, selvom de måske har udfordringer med læsning og matematik,” siger Sisse Strange Sejer. Jørgen True
Kvinde taler med to piger foran et bord med mad
Vi har 24 plader med otte boller på hver + fem løse. Det bliver 197, regner Freja, Majse, Laura og Anna hurtigt ud. Læring er en del af fornøjelsen, når man er i køkkenet. Desuden får eleverne 25 kroner at spise for. Jørgen True
Børn står i kø for at få mad
Alle betaler med kort. Det er nemmere, men forståelsen af penge går lidt tabt, når børnene ikke bruger kontanter. Jørgen True
Kvinde klargør køkkenmaskine
”Den tidligere skoleinspektør var matematiklærer, og ham kunne jeg godt overbevise om, at det kunne betale sig at købe en Bjørn Teddy – en dyr røremaskine, så jeg selv kan bage brød. Den havde tjent sig hjem på under et halvt år,” siger Sisse. Jørgen True
Dreng står ved siden af salatbar
Hver dag er der salatbar. ”Fredag bruger vi ugens rester, så der ikke er madspild. De sidste rester bruges for eksempel i brød,” forklarer Sisse Strange Sejer. Hun har Fødevarestyrelsens elite-smiley, så alle regler bliver overholdt. Jørgen True
Kvinde kigger på salatbar
Nogle børn har hverken madpakke eller penge på kortet. ”Det er svært, når de så ikke kan få noget at spise. Men heldigvis arbejder kommunen på en løsning, så børn fra dårligt stillede familier kan tilbydes mad,” siger Sisse Strange Sejer. Jørgen True

Økologiske Køkkenroser

  • Sct. Jørgens Skole vandt i september prisen Økologiske Køkkenroser i kategorien ’Skoler og uddannelsessteder’.
  • Skolens kantine har en økologiprocent på 90-100, hvilket giver det Økologiske Guldmærke.

3 råd til at engagere eleverne i køkkenet

  • Sørg for, at der er opgaver til dem og lade dem arbejde selvstændigt
  • Sørg for, at de lærer noget – for eksempel øver sig i at gange portionerne op.
  • Skab en god stemning om køkkenarbejdet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev