“Alle vores faglige sejre er ikke noget værd, hvis vi taber klimakampen.”
Sådan lød det, da Reiner Burgwald, formand for Teknik- og Servicesektoren, gik på kongressens talerstol for at tale klimakampens sag og præsentere udtalelsen
'FOA tager ansvar for fremtiden'.
Udtalelsen blev godkendt af et massivt flertal, og derfor tager FOA nu sit ansvar i kampen for at redde klimaet.
Broen til fremtiden
FOA har allerede tilsluttet sig
‘Broen til Fremtiden’ - en alliance mellem flere store fagforbund og NGO’er, som arbejder for at skabe forandringer, der kan bidrage til at løse klimaudfordringerne. Og så har alliancen sit lille sekretariat i FOAs forbundshus.
“Jeg er stolt af, at vi har taget opgaven på os,” sagde Reiner Burgwald.
Ifølge sektorformanden er oplysning et nøgleord, hvis vi skal vende den synkende klimaskude.
“Vores primære opgave som fagforbund er at skabe forståelse for nødvendigheden af den omstilling, der skal ske, hvis vi skal redde klimaet,” siger han.
Broen til Fremtiden tager et skridt videre mod en grøn omstilling, når de den 24. oktober afholder sin første årskonference. Her er fem pladser reserveret til hovedbestyrelsen og fem til medarbejdere i forbundshuset. Men også ti engagerede tillidsvalgte kan få lov at komme med.
Pladserne bliver fordelt efter først til mølle princippet, men ifølge Reiner Burgwald vil man selvfølgelig gerne sikre, at der ikke sidder ti fra den samme afdeling.
På årskonferencen vil blandt andre nogle af landets dygtigste klimaeksperter gøre deltagerne klogere på klimaet, og ikke mindst hvad vi kan gøre, for at redde det.
“Derfor vil der være workshops, som skal klæde os bedre på til at forstå klimaforandringerne, men også give os nogle redskaber til, hvordan vi håndterer dem. Det handler både om at råbe politikerne op, gøre noget anderledes på arbejdspladserne og ændre vores egen mentalitet,” siger Reiner Burgwald.
En glædesdræber
Kirsten Løth, formand for LFS Almen, var også tidligere i dag på talerstolen i klimakampens tjeneste. Hendes budskab var, at omstillingen skal være social retfærdig.
“Det nytter ikke, at det er dem, som tjener mindst, der skal betale klimaregningen. Mange af FOAs medlemmer er lavtlønnede, og en omstilling skal jo ikke ende med at ramme dem økonomisk,” siger Kirsten Løth.
Ligesom Reiner Burgwald, mener også hun, at man skal turde tale om klimaforandringer, selvom emnet er lidt af “en glædesdræber”.
“Klimaforandringerne har så uoverskuelige konsekvenser, at mange bare lukker ned for dem. Men vi skal turde at handle på dem. Og det skal vi nu. Det værste vil være, hvis mine børn, når jeg engang er blevet gammel, siger til mig: ‘Hvorfor fanden gjorde I ikke noget’,” siger Kirsten Løth.
Det er et emne, som er blevet debatteret meget under dette års kongres, og som FOAs formand Mona Striib på sidstedagen adresserede, da hun præsenterede udtalelsen:
“Det er meget vigtigt, at vi kommer med en klokkeklar udtalelse fra vores kongres,” sagde FOA-formanden.
Hun kalder det en samfundsnødvendighed at komme af med velfærdsforliget, og hun håber, at FOA ved at gå forrest kan inspirere de andre forbund i kampen for værdig tilbagetrækning.