Annonce

Kvinde går langs vej foto: Pelle Rink

Kommune tredobler betaling til sosu-elever


For at sikre rekrutteringen til sosu-faget vil man på Bornholm give voksenelever løn i stedet for SU.

Annonce

Over de næste år vil manglen på social- og sundhedspersonale vokse på Bornholm. Derfor vil kommunen nu hæve lønnen for voksenelever på grundforløbet. (Arkivfoto) Pelle Rink

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Penge skal være med til at sikre rekrutteringen til social- og sundhedsuddannelserne på Bornholm. 

Det har politikerne i ét udvalg netop vedtaget. Og det betyder, at elever over 25 år fra næste år skal modtage voksenelevløn i stedet for SU i de 20 uger, grundforløbet varer. 

Læs også: Se kortet: Her er der rift om sosuerne

Voksenelevlønnen er ca. 19.000 kroner om måneden, hvilket er omtrent tre gange højere end SU’en.

Håber andre kommuner følger efter

Den beslutning er Dorthe Pedersen meget glad for. Hun er formand for social- og sundhedssektoren i FOA på Bornholm.

“Vi har rekrutteringsproblemer i dag, og hvis vi skal få nogle, der er i job, til at vælge uddannelsen, nytter det ikke, at de skal starte med et halvt år på SU. Mit håb er, at andre kommuner vælger at gøre det samme, for det er en god investering,” siger Dorthe Pedersen.

Læs også: Kommunerne skriger på sosu’er

Dorthe Pedersen har haft et tæt samarbejde med chefen for Center for Sundhed på Bornholm, Trine Dorow. 

Meget er forsøgt, men ikke løn

Det var Trine Dorow, der fik ideen til at forsøge at hæve lønnen for voksenelever.

“Eleverne er kontraktligt ansat under mig, og når jeg ikke kan rekruttere, så sparer jeg penge. Men det er ikke en succes at have overskud på lønbudgettet til eleverne. Derfor tænkte jeg, at vi i en mangelsituation skulle bruge pengene til at få opfyldt dimensioneringen, og det er det, vi gør nu,” siger hun.

Kommunen har allerede afprøvet mange ideer, der skal forbedre rekruttering og fastholdelse, men der er stadig problemer. Kommunen skønner, at der i både 2019 og 2020 vil mangle 25 medarbejdere.

“Vi har været på messer, haft virksomhedspraktikker ned til 7. klasse, haft busreklamer og så videre. Men vi har aldrig prøvet, om løn er et incitament, der virker,” siger Trine Dorow. 
Initiativet skal foreløbigt prøves af i 2019 og 2020, hvorefter det skal evalueres. Før beslutningen kan træde endeligt i kraft, skal den vedtages af Økonomi- Erhvervs- og Planudvalget.

FOA: Det koster ikke meget for kommunerne

Sektorformand i FOA Torben Hollmann er rigtig glad for det bornholmske initiativ:

Læs også: Kommunerne vil give sosu’er mere i løn

“Det er noget, vi har talt med KL om tidligere, og nu er der taget hul på bylden,” siger Torben Hollmann.

FOA har tidligere regnet på, hvad det vil koste at give vokseneleverne løn frem for SU, og at det drejer sig om 560 kroner pr. elev pr. uge.

“Det her er en løsning, der ikke koster kommunerne ret meget, og det er meget nemt at implementere, “ siger Torben Hollmann.

KL: Vi ved, det virker

Hos KL ser man meget positivt på det bornholmske initiativ. Det siger Charlotte Hougaard Clifford, kontorchef i Arbejdsgiverpolitisk Center.

“Det er et af de rigtig gode tiltag, og vi tænker, at det er et område, der kunne komme bredere ud måske i en forsøgsordning, som man gør på Bornholm. Vi ved fra andre steder, der har kørt det, at det har god effekt på tiltrækning. Men samtidig skal man også huske, at der kræver finansiering,” siger hun.

Med finansloven er der afsat midler til rekruttering, og lige nu er KL sammen med kommunerne ved at se på mange initiativer, der kan forbedre rekruttering og fastholdelse.
Charlotte Hougaard Clifford og kalder ideen med voksenelevløn på grundforløbet en god og vigtig brik i det rekrutteringspuslespil.

“Vi har rigtig mange dialoger med kommunerne om, hvad vi konkret kan gøre for at få adresseret rekrutteringsdagsordenen,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev