Annonce

En sosu støvsuger hos en ældre borger

Fire ministre i fælles front for flere sosu’er


Problemerne med at skaffe social- og sundhedspersonale er så store, at fire ministre nu har nedsat en arbejdsgruppe, der skal lave en grundig undersøgelse af området og pege på løsninger.

Annonce

Manglen på social- og sundhedspersonale er så alvorlig, at fire ministre: ældreminister Thyra Frank (LA), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) sammen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med bud på, hvordan problemerne kan løses. Scanpix/Casper Christoffersen

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Hele fire ministre er gået sammen i et forsøg på at løse de massive problemer med at skaffe kvalificeret social- og sundhedspersonale til kommuner og regioner.

Det drejer sig om ældreminister Thyra Frank (LA), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

De fire ministre annoncerede torsdag, at regeringen vil lave en kortlægning af hele området. Kortlægningen skal undersøge udfordringerne med at rekruttere de rette medarbejdere og skal samtidig pege på initiativer, der kan være med til at løse problemerne.

Læs også: Se hvor stor sosu-manglen bliver i din kommune

Kvalificeret ældrepersonale skal sikres

I en pressemeddelelse siger ældreminister Thyra Frank.

”Borgere og medarbejdere i ældreplejen skal have tryghed for, at der også i fremtiden vil være tilstrækkeligt kvalificeret personale i ældreplejen,” siger hun og fortsætter:

Men vi er opmærksomme på, at det mange steder i landet kan være svært at finde de rette nye medarbejdere. Derfor skal vi have undersøgt, hvad der kan gøres. Det handler i mine øjne både om at finde ud af, hvordan vi får flere unge til at vælge uddannelserne, og at vi sørger for, at arbejdsmiljøet i ældreplejen er godt, så for eksempel sygefraværet reduceres,” står der i pressemeddelelsen.

Læs også: Kommunerne skriger på sosu’er

FOA glæder sig over arbejdsgruppe

Med undersøgelsen vil regeringen blandt andet skabe et overblik over tilgangen og frafaldet på social- og sundhedsassistent og -hjælper uddannelsen samt på sygeplejerskeuddannelsen. 

Torben Hollmann, formand for FOAs social- og sundhedssektor glæder sig over ministrenes initiativ.

De tager problemstillingen alvorligt, og det skal de have ros for. De har taget fat i mange af de ting, vi har sagt ved blandt andet at se på frafald på uddannelserne, samt hvad der skal til for at skabe et godt arbejdsmiljø,” siger Torben Hollmann og fortsætter:

Og det er også godt, at de kigger på deltid/fuldtid. Det er der, de lavthængende frugter hænger. Jeg håber, vi får løsninger som tager os noget af vejen. Og med en grundig undersøgelse kan det vise sig, at vi finder ud af noget, vi ikke vidste i forvejen,” siger Torben Hollmann. 


Det er en arbejdsgruppe, der består af Sundheds- og Ældreministeriet, Undervisningsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet, der skal stå for undersøgelsen med hjælp fra Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. 

Derudover bliver der nedsat en følgegruppe, som blandt andet FOA og Danske SOSU-skoler er en del af. Efter planen skal kortlægningen være færdig til november.

Fakta om kortlægningen

Overblik over SOSU-personale og sygeplejersker i kommuner og regioner.
Overblikket skal bl.a. belyse rekrutteringssituationen og antallet af ansatte i forskellige dele af landet, sygefravær, beskæftigelsesgraden, herunder fuldtids- og deltidsansatte.
 
Overblik over uddannelserne til SOSU-medarbejder og sygeplejerske.
Overblikket skal bl.a. belyse elev-/studentertilgangen til SOSU-assistent-, SOSU-hjælper- og sygeplejerskeuddannelsen, frafaldet på de tre uddannelser, den regionale fordeling af elevtilgang og frafald på de tre uddannelser m.m.
 
Afdækning af årsager til og løsninger på rekrutteringsudfordringerne.
Gennem interviews med uddannelsessteder, lokale fagforeninger, medarbejdere og offentlige og private arbejdsgivere skal der tilvejebringes information om lokale rekrutteringsudfordringer og indsamles forslag til løsninger. 

Kilde: Sundhedsministeriet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev