Annonce

Mona Striib er ny formand og får blomster

Tema: Formands- og næstformandsvalg

Ny FOA-formand vil bide i knæhaser


Mona Striib er valgt som ny forbundsformand. Hun lover at opføre sig som en terrier for at forbedre vilkårene for FOAs medlemmer.

Annonce

Mona Striib blev valgt til ny forbundsformand i FOA med 319 stemmer på den ekstraordinære kongres i Odense 25. april. Modkandidaten Nanna Højlund fik 271 stemmer.  Jørgen True

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Mona Striib kan fra i dag kalde sig forbundsformand efter 14 år som næstformand i FOA. Hun lover at være ’knæhase-bidende’ i bestræbelserne på at forbedre vilkårene for FOAs medlemmer.

”Vi skal lade enkeltsager føre til kollektiv handling. Vi skal sætte foden ned. Det gælder eksempelvis, når medlemmer bliver budt vilkår som et deltidsjob på bare otte timer, eller når de skal have to-tre job for at få råd til huslejen. Det skal vi sætte en stopper for,” sagde Mona Striib i sin tale og modtog et bragende bifald fra salen.

Da sejren blev kendt klokken 12.04 onsdag på FOAs ekstraordinære kongres i Odense Congress Center, var hendes første ord:

”Pyha. Jeg er berørt, glad og lettet. Lige nu kan jeg godt mærke, at trætheden er ved at indfinde sig.”

Forud var gået adskillige dages udmattende forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Første kvindelige formand

594 delegerede var til stede på FOAs ekstraordinære kongres i Odense Congress Center. Af de 590 afgivne stemmer gik de 319 stemmer til Mona Striib, og de 271 stemmer til modkandidaten Nanna Højlund.

Læs også: Mona Striib: Jeg kan skabe samling i organisationen

Med valget af Mona Striib er det første gang, FOA får en kvindelig formand. Da Mona Striib fratræder som næstformand, skal FOA vælge en ny næstformand i juni.

Vil lytte til fællesskabet

Mona Striib valgte at forholde sig til Dennis Kristensens rolle som en meget synlig formand i medierne.

”Mange har spurgt mig, hvad der mon sker, når Dennis går af. Mit svar er, at en formand gør det ikke alene,” sagde Mona Striib og fortsatte:

”Vi skal ikke kun stå i pressen og råbe højt og være sure. Jo, jeg vil gerne råbe op, hvis det er påkrævet. Men vi skal først og fremmest skabe resultater, og vi skal følge vores beslutninger helt til dørs.”

Som formand vil Mona Striib trække på og inddrage de mange gode kræfter, der er andre steder i FOA, understregede hun:

”Vi skal have fællesskabet i spil. Og det gør vi ikke ved at være en enmandshær. Vi skal have mange politikere i FOAs forbundshus og lokalafdelinger, der kan noget. Vi skal have tillidsrepræsentanter ude på arbejdspladserne, der kan noget.”

Mona Striib varslede også, at de mindre faggrupper i FOA skal mere i fokus.

”Vi har 48 forskellige faggrupper. Ikke alle føler sig omtalt. Vi skal efter kongressen have fælles overblik over gruppernes vilkår, og hvad der presser dem. Og det skal ikke kun være de grupper, som pressen har valgt at skrive om.”

Farvel til Dennis

Før valget takkede afgående forbundsformand Dennis Kristensen af efter knap 17 år. Hans tale blev sendt live fra Forligsinstitutionen, hvor han fortsætter som chefforhandler et stykke tid endnu.

Dennis Kristensen går dernæst på pension, da han i februar rundede 65 år. Ifølge FOAs love skal formanden gå af, når vedkommende når folkepensionsalderen.

Læs også: Dennis Kristensen takkede af: ”Ja, gu' er det vemodigt”

Den nyvalgte formand konstaterede på kongressen, at Dennis Kristensen får præcis den afslutning, som han kunne tænke sig – som hovedperson midt i de overenskomstforhandlinger, der raser vildt lige nu.

”Jeg beundrer, hvordan du takler tingene. Du er god til at befinde dig midt i orkanens øje. Du har den mest kringlede hjerne. Du formår at løfte os op til at tænke strategisk – og ikke kun at tænke her og nu”, sagde Mona Striib og fortsatte med et smil:

”Du har været dumstædig ind i mellem. Du er et knastmenneske. Du kan godt give os andre rynker – selv om det efterhånden er svært at få plads til flere.”

Blå bog

57-årige Mona Striibs faglige karriere begyndte allerede, da hun som 18-årig blev tillidsrepræsentant for de ufaglærte på Danfoss i Kolding.


Efter Danfoss og et par år i byggebranchen, som hun blev nødt til at afbryde, da hun ventede sit mellemste barn, blev hun hjemmehjælper ligesom sin mor. Først på et plejehjem, bagefter i hjemmeplejen, og derfra gik det stærkt. 


Hun blev tillidsmand i Husligt Arbejder Forbund i Kolding, herefter lokalformand, og da Husligt Arbejder Forbund fusionerede med FOA, blev Mona Striib næstformand, siden formand i FOA Kolding. I 2004 kom hun til København som næstformand i FOA.


I sin fritid holder hun af at samle familie og venner til mad, bål i haven og byggeprojekter. Hun slapper bedst af med en pensel i hånden og maler med både olie og akryl. Mona Striib bor i Frederikssund, har tre voksne børn og tre børnebørn. 


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev