Annonce

Sosu-assistent Gitte Mortensen mener ikke, at man længere kan tænke sig ud af besparelser.

Kommunalvalg: Børn og ældre

Sosu om besparelser: Politikerne siger jeg skal tænke 'smartere'


I Billund Kommune må ansatte på plejehjem løbe hurtigere. Det  øger risikoen for nedslidning.

Annonce

Sosu-assistent Gitte Mortensen mener ikke, at man længere kan tænke sig ud af besparelser. Derimod er der behov for flere hænder, hvis man skal forebygge at medarbejderne slides ned - og de ældre i sidste ende svigtes.  Robert Attermann

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Siden kommunalvalget i 2013 har social- og sundhedsassistent Gitte Mortensen sagt farvel til flere kollegaer. Problemet er bare, at når de gamle kolleger er gået ud ad døren, er de ikke blevet erstattet af nye.
 
“Det betyder, at vi må løbe hurtigere. Fra ledelses- og politisk side siger de, at vi skal løse opgaverne på en smartere måde, så vi ikke mærker, at vi er færre,” siger fællestillidsrepræsentant Gitte Mortensen, der til dagligt arbejder på Sydtoftens Plejecenter.
 

Læs også: 101-årig på plejehjem: Jeg er alene med mine tanker

Ifølge kommunale nøgletal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet har Billund Kommune i alt sparet 15 procent på ældre over 65 år fra sidste kommunalvalg frem til slutningen af 2016. Det gør ifølge tallene kommunen til et af de steder i landet, der har skåret mest på ældreområdet.
 
“Vi er blevet færre ansatte siden sidste kommunalvalg. På aftenvagterne var vi tidligere fire. I dag er vi 2,5. I dagvagterne er vi ligeledes blevet to medarbejdere færre,” siger Gitte Mortensen.
 

Fru Jensen må vente

Gitte Mortensen understreger, at borgerne stadig får bad, mad og skiftet ble. Offeret for besparelserne er nærværet med borgerne - og de ansattes arbejdsmiljø.
 
“Vores budgetter er stramme, og der er ikke noget buffersystem. Derfor er der ikke noget tid at give af, den dag fru Jensen er ked af det og har brug for, at jeg sidder en halv time og snakker med hende,” siger hun.
 

Læs også: Se om din kommune har sparet på ældre

Hun understreger, at den dag fru Jensen har brug for at snakke, så tager de ansatte sig tid. Men konsekvensen er, at de er nødt til at skubbe nogle opgaver ud til kollegerne.
 
Følelsen af ikke at slå til påvirker arbejdsmiljøet:
 
“Man føler, at man kan ikke løse opgaverne på den måde, som man tænker, de bør udføres. Der er kollegaer, der bliver syge og ikke kan klare presset,” siger Gitte Mortensen.
 

Kommunalvalg: Flere hænder ønskes

Den 21. november er der kommunalvalg. Her har Gitte Mortensen et budskab til det nye byråd i Billund Kommune:
 
“Vi vil ikke kunne bære nye besparelser. Vi har derimod brug for nogle flere hænder, og det har vi haft brug for i lang tid, for at vi kan udføre vores arbejde ordentligt.”
 

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Hun mener også, at politikerne på Christiansborg har et stort ansvar for, at de ansatte har mindre tid til nærvær med gamle fru Jensen. 
 
“Kommunerne er ramt af omprioriteringsbidrag og serviceloftet, der er regeringsbestemt. Det sker i en tid, hvor der kommer flere ældre, som udskrives tidligere fra sygehusene, når de bliver syge. Det betyder, at vi får flere og mere komplekse opgaver uden økonomien følger med,” siger Gitte Mortensen. 
 

Borgmester: Tallene er forkerte

Hos Billund Kommune kan borgmester Ib Kristensen (V) ikke genkende tallene fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
 
“Hvis det fremgår af indenrigsministeriets tal, at vi har sparet, så skyldtes det, at vi er begyndt at kontere udgifterne anderledes. Fra 2013 til 2016 har vi øget vores budgetter med 12 procent på ældreområdet,” siger han.
 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

- Jeg har talt med flere plejehjemsansatte, der fortæller, at normeringerne er lavere. Hvordan hænger det sammen med, at der er kommet flere penge til?
 
“Vi er i fuld gang med at indføre decentral ledelse på vores plejecentre. Når man indfører det, så giver det noget uro og forandring,” siger Ib Kristensen.
 
- Men anerkender du, at der er blevet færre medarbejdere på jeres plejehjem?
 
“Jeg kan se, at der ikke er nogen forandring af antallet af ansatte. Det er jo klart, at hvis antallet af ansatte ikke forandrer sig, og der er lidt flere opgaver, så er der noget, der halter et eller andet sted,” siger Ib Kristensen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev