To jobkonsulenter giver her deres bedste råd til at skrive en ansøgning, der får dig igennem nåleøjet.
Jobcoach Annegrethe Jansler
driver sitet ‘skrivansoegning.
dk’. Hun ser typisk 40-50 ansøgninger
pr. måned og har følgende råd til dig, der søger job:
DO:
- Find dine værdier. Skriv ned, hvad der er vigtigt for dig. Kolleger? Kurser? Nye opgaver? Du skal vide, hvad du brænder for, før du kan sælge dig selv.
- Hav positivt fokus. Er medarbejdere, der har været samme sted i 30 år, de mest stabile eller de mindst omstillingsparate? Vend det, du kan, til noget positivt.
- Få sparring. Hvis du ikke er god til at skrive, så få hjælp til at sætte de rigtige ord på din kunnen.
DON'T:
- Privat start. ‘Jeg er 37 år og gift med Peter’. Sådan begynder mange. Gem det til sidst og præsentér dig i stedet som fagperson.
- Paniksøgning. Hvis du i panik søger alt, rammer du intet. Vælg ud, undersøg og forklar, hvad gevinsten er ved at ansætte dig.
- Rod og fejl. En overskuelig ansøgning uden for mange fejl signalerer, at du er ordentlig. Enkelte fejl er dog ingen ulykke.
Jobcoach Finn Larsen, driver
receptor.dk, hvor han årligt
hjælper jobsøgende med at
skrive 250-300 cv’er og
ansøgninger. Her får du hans bedste råd:
- Vær obs på dit cv. Dit cv er ofte det første, arbejdsgiveren ser på. Det kan gøre en forskel med en linje på dit cv om, hvem du er, og hvorfor du søger jobbet.
- Vis motivation. Vis, at du brænder for netop dette job. Det kræver, at du undersøger, hvilke værdier arbejdspladsen har.
- Ring og stil spørgsmål. Ring og spørg ind til stillingsopslaget. Du skal vide, hvad det vigtigste er at kunne på denne arbejdsplads.
DON'T:
- Lyt ikke til amatører. Man er ikke ekspert, fordi man har søgt ét job. Vælg dine rådgivere med omhu.
- Drop supermennesket. For mange positive egenskaber er utroværdigt. Vælg tre ting og kom med eksempler: 'Jeg er stabil, og de seneste ti år er jeg aldrig kommet for sent’.
- Undgå at skrive ‘jeg’ hele tiden. Sæt dig i modtagerens sted: Hvad kan du gøre for dem?