I 2016 registrerede Sydsjællands og Lolland Falsters Politi 184 opkald fra Psykiatrien Syd i Vordingborg. Det er det højeste antal siden 2010.
En af årsagerne til stigningen er, at der kommet flere misbrugere og retspsykiatriske patienter, fortæller Paw Nielsen, social- og sundhedsassistent på Oringe, en del af Psykiatrien Syd i Vordingborg.
“Vi mærker helt sikkert, at der er kommet flere misbrugere ind på hospitalet. Udviklingen i patientgruppen kan være årsagen til, at man ringer oftere,” siger han.
På landsplan understøtter tal fra myndighederne, at antallet af psykisk syge med misbrug eller dom er vokset kraftigt på landsplan de seneste år.
Han minder om, at opkaldene er kommet fra et meget stort område med mange ansatte og patienter på forskellige afdelinger. Fordelt på de enkelte afsnit fylder opkaldene til politiet derfor ikke så meget i det daglige arbejde med patienterne.
Han understreger samtidig, at de 184 opkald primært drejer sig om anmeldelser af arbejdsskader, absenteringer (bortløbne patienter, red.) samt tvangsindlæggelser, og det kun er meget få gange, hvor de har brug for politiet til at håndtere egentlige konflikter
Paw har arbejdet i psykiatrien de sidste 16 år. Han fortæller, at der altid har været vold og trusler, men de seneste år er det som om, at hændelserne på grund af stofferne er blevet grovere.
“Jeg synes, at vi klarer de allerfleste situationer med respekt for den pressede situation, som patienten står i, men jeg har oplevet tilfælde, hvor det har været så farligt for patienten selv, andre patienter eller personalet, at der ikke var anden udvej end at tilkalde politiet, ” siger han
Han fortæller, at misbrug og psykiatrisk sygdom ofte er en rigtig dårlig cocktail og forværrer patientens mulighed for at få det bedre.
“Det er kommet nogle nye stoffer på markedet, der gør patienterne voldsomt dårlige. Det medfører ofte, at patienterne bliver mere uforudsigelige og svære at behandle, ” siger han.
I foråret 2016 blev der begået to voldelige overfald på personalet på Oringe. Kort efter blev der ansat vagter i døgndrift på Paws afdeling. Det faste personale har kontakten til patienterne og vagterne er kun en ekstra sikkerhed for personalet.
“Det føles som om, at vi kan nå lidt længere i konfliktløsningen, når vagterne er til stede. De er her for at passe på os. I den bedste verden ville man have sundhedsfagligt personale i stedet, men lige nu er det den bedste løsning, ” siger han.
“Jeg elsker mit arbejde, og jeg holder af patienterne. Det føles enormt meningsfuldt, når man kan gøre noget godt for et andet menneske. Og det kan jeg hver dag, ” siger han.
Paw fortæller, at selvom opkaldene til politiet har været højt i 2016, så er der også sket rigtigt mange positive ting på Oringe de seneste år. Eksempelvis er brugen af tvang faldet, og personalet er blevet uddannet til bedre til at kunne minimere antallet af konflikter.
“Vi har fået et meget stort fokus på at analysere de episoder, hvor der har været uro. Analysen af de enkelte situationer har vist, at det tit er små ting som mangel på kaffe eller cigaretter, der starter en konflikt. Og det kan vi jo let forebygge ved at være opmærksomme,” siger Paw.