Annonce

Kvinde står med stor pap-guldbarre midt en en forsamling af mennesker.

Tema: Lokalløn

FOA-faggrupper har 
9 milliarder kroner til gode


Ligesom andre ansatte i kommuner og regioner har
faggrupperne i FOA investeret lønmidler i det lokale lønsystem. Men pengene går i stor skala til chefer og højtlønnede specialister.

Annonce

Chokolade-guldbarrer i forskellige størrelser blev på FOAs kongres brugt til at vise problemerne med lokalløn: Skal nogen have det hele, eller vil man dele med andre? Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Mange FOA-medlemmer oplever et misforhold mellem det ansvar, de har i deres arbejde, og den løn, de får udbetalt.

En del af utilfredsheden kan nye beregninger af FOA-medlemmernes lokalløn forklare. De har nemlig ikke mindre end 9 milliarder kroner til gode hos kommuner og regioner for perioden fra januar 2001 til maj 2016.

De 9 milliarder kroner er forskellen mellem det bidrag, FOAs faggrupper har investeret i det lokale lønsystem, og det beløb, de har modtaget. De mange penge fordeler sig med 8,2 milliarder i kommunerne og mere end en halv milliard i regionerne.

Regnestykket er baseret på tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), som får alle løn-indberetninger.  

De højtlønnede får mest

Kampen for højere løn er en af de arbejdsopgaver, som FOA vil prioritere allerhøjest i den kommende tid. Det stod klart efter torsdagens debat om FOAs mål 2016-19 på kongressen i Aarhus.

Den overordnede målsætning i forhold til lønnen er 'en løn, der afspejler arbejdets værdi og faglighed.'

"Det giver en stor følelse af uretfærdighed, at flere opgaver og mere ansvar for andres liv ikke kan udløse lønforhøjelse. Samtidig oplever vi, at der ikke er problemer med at give mere til dem, der er højere oppe i systemet," skrev et medlem i den sms-debat, der har været udgangspunkt for FOAs nye målprogram.

Under kongres-debatten pegede FOAs formand Dennis Kristensen på samme problem:

"De penge, der faktisk er i spil ved forhandlinger om lokalløn, går til chefer og specialister."

FOA skal være mere bidsk

Løngabet til de højtlønnede bliver endnu større, når de lønstigninger, der er sikret i overenskomsten, udmøntes i procenter og ikke i form af samme beløb til alle.

Kampen for højere løn til medlemmerne skal derfor ske med en ekstra indsats for at få en større del af de lokale lønmidler og krav om, at lønstigningerne gives med samme beløb i kroner og øre til alle.

"For at opnå det har vi brug for at lægge vedholdende pres på arbejdsgiverne, vi skal være mere bidske," sagde FOAs næstformand Mona Striib.

Folkelig forståelse eller strejke

Debatten nåede også rundt om, at et 'vedholdende pres' kunne ende med en strejke som i 2008, hvor arbejdsnedlæggelsen førte til markante lønforhøjelser.

Men i første omgang skal kampagnen 'Det du er værd' skabe bred forståelse i den danske befolkning for, at FOAs medlemmer bør have mere i løn.

"Vi bliver blandt andet kaldt for 'velfærdens kernetropper', men vi får ikke en løn, der svarer til den rolle. Der er ikke sammenhæng mellem det, der siges, og det, der udbetales," sagde Dennis Kristensen. 

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev