FOA er stærkt utilfreds med fordelingen af den lokalløn, der i gennemsnit udgør omkring otte procent af den samlede løn for ansatte i regioner og kommuner.
FOAs medlemmer får nemlig alt for lidt ud af systemet, mener FOAs formand Dennis Kristensen.
”Jeg har en forventning om, at når vi har været med til at indbetale de penge, der ligger på bordet, får vi også vores del af kagen.
Læs også: FOA vil presse på for mere lokalløn
Lokalløn kan opbløde stift lønsystem
Men sådan spiller klaveret ikke, forklarer Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune og formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL):
”Meningen med lokalløn er ikke at dele den ud til alle, så de oplever en højere retfærdighed. Lokalløn skal understøtte de målsætninger, man har lokalt, altså det, der er vigtigt for den enkelte kommune og arbejdsplads.”
Dennis Kristensen kan godt se musik i, at noget af lønnen forhandles tæt på de kompetencer og opgaver, som medarbejderne har. For lønsystemet er meget stift.
”Men så nytter det jo ikke noget, at kommunerne flytter penge fra vores store faggrupper til mindre grupper og specialister. Med det resultat, at FOAs tillidsfolk hvert år får at vide, at der ikke er noget at forhandle om.”
Ok med forskel på ansatte
Michael Ziegler medgiver, at der er forskel på medarbejdergrupperne. Men han synes ikke, at det er et problem.
”Hvis vi ikke kunne gøre den forskel, var der ikke nogen idé i at have lokalløn. Sosu-assistenter har jo også en højere andel end sosu-hjælpere. Det stemmer godt overens med den efterspørgsel, der er af de faggrupper på grund af ændringer af opgaverne i det nære sundhedsvæsen."
FOA vil nu styrke sit arbejde for at hente løn-kroner hjem til medlemmerne.
Læs også: Forsker: Lokalløn kræver god ledelse
FOA-grupper får mindre end andre
I gennemsnit udgør den lokale andel af lønnen 8 % for ansatte i kommunerne og 8,3 % for regionalt ansatte. Bortset fra teknik- og servicemedarbejdere har alle større FOA-faggrupper en lavere andel. Den primære forklaring på teknik- og services høje placering skyldes det særlige lønsystem på området.
Teknik og servicemedarbejdere: 11,9 %
Sosu-assistenter: 5,3 %
Dagplejere: 5,2 %
Pædagogmedhjælpere: 4,3 %
Sosu-hjælpere: 3,7 %
Kilde: Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).