Tres år, trendy og stadig tændt på arbejdet.
FOA-medlemmer, der har passeret de 60 år, går i ni ud af ti tilfælde på arbejde hver dag med gejst og smil på læben. Faktisk er de +60-årige den aldersgruppe, hvor flest er glade for at gå på arbejde hver dag.
Det fremgår af den seneste undersøgelse om arbejdsmiljøet blandt FOAs medlemmer, hvor 2.408 har deltaget.
Gælder danskere generelt
Ifølge seniorforsker ved SFI Mona Larsen er resultatet udtryk for en generel tendens blandt danskerne.
”Fra andre undersøgelse kan vi se, at ansatte over 60 år generelt er mest tilfredse med deres arbejde.”
Årsagen til de glade seniorer er ganske ligetil, siger Mona Larsen.
”De medarbejdere, der har haft problemer og været fysisk og psykisk belastet, har for manges vedkommende forladt arbejdsmarkedet som 60-årige. Dem, der er tilbage, er i store træk dem med et godt helbred. De trives og har derfor i højere grad valgt arbejdet positivt til,” siger Mona Larsen.
69 årig: Mit arbejde giver så meget livsglæde
Joan Boll er en af dem, der i høj grad har valgt arbejdet til. I en alder af 69 år er hun stadig i fuld gang på Bredebo Plejecenter i Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor hun arbejder som sygehjælper og hjælper borgere med demens.
”Det giver mig livsglæde at vide, at jeg gør en forskel for de beboere, jeg har med at gøre til hverdag. Vi har så mange stjernestunder sammen,” siger hun.
Joan Bolls opskrift på et langt og godt arbejdsliv er at tage vare på ikke bare sit helbred, men også sit engagement i jobbet:
”For mig er det vigtigt at kunne tale åbent med mine kolleger og ledelse og få noget sparring. Derudover passer jeg på mig selv ved at sige klart til og fra over for opgaver. Og så er det selvfølgelig vigtigt at blive ved med at være nysgerrig og følge med udviklingen – der sker jo hele tiden noget nyt inden for demensområdet.”
Læs også: God jobenergi giver godt helbred
De engagerede er guld værd
Seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Vilhelm Borg har fulgt en række kommuner og observeret, hvilke ældre medarbejdere lederne gør sig umage for at holde på.
”Lederne prioriterer seniorer, som stadig engagerer sig i deres arbejde, og som påtager sig en aktiv rolle i at holde sammen på arbejdspladsen. Det kan eksempelvis være erfarne medarbejdere, der har valgt at være mentorer for unge nyansatte. Dem vil man gerne have.”