Annonce

Yngre kvinde står udenfor

Tjek om du har sygedagpenge til gode


Tusindvis af borgere med fejlagtige sygedagpengesager skal selv henvende sig, hvis de vil have genoptaget deres sag og sikre, at de får penge tilbage.

Annonce

Fagbladet FOA har tidligere skrevet om  Nadia Anker, der har arbejdet som sosu-hjælper, men har måttet opgive jobbet på grund af fibromyalgi. Hun er en af de mange, der har fået stoppet sine sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Den praksis er ikke længere lovlig, og Nadia Anker skulle derfor have 11 måneders sygedagpenge tilbage.   Niels Åge Skovbo

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Er du en af de borgere, der har fået stoppet dine sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, så kan du have penge til gode. Men du skal selv sørge for at henvende dig i jobcentret i din kommune for at få genoptaget din sag.

Det står klart, efter Ombudsmanden nu har givet Ankestyrelsen ret i, at det er for stor en administrativ byrde at finde et ukendt antal sager med fejl.

Ankestyrelsen og kommunerne slipper således for selv at lede efter sager, hvor der er begået fejl over for modtagere af sygedagpenge og kan nøjes med at informere offentligheden for eksempel på hjemmesider og gennem medierne.

Slut med automatisk stop af sygedagpenge

Det er en højesteretsdom fra september 2015, der har ført til, at visse sygedagpengesager skal tages op igen. 

Med dommen er det slået fast, at en kommune først må stoppe sygedagpenge, når den har truffet en afgørelse, hvor borgeren har fået en konkret vurdering af, om sygedagpengene kan forlænges.

Hidtil har kommunerne – med Ankestyrelsens blåstempling – automatisk stoppet med at udbetale sygedagpenge efter 22 uger, eller når en forlængelse af sygedagpengene udløb.

FOA: 'Det er helt urimeligt'

Nogle kommuner og FOA-afdelinger er i gang med at gennemgå sager. I FOA Randers viser en foreløbig gennemgang eksempelvis, at 15 sager skal tages op igen.

Og på landsplan anslår FOA, at omkring 3.500 danskere kan sidde med en sag, der kan udløse udbetaling af sygedagpenge. Det kan dreje sig om alt fra to dage til flere års sygedagpenge.

Næstformand i FOA Mona Striib er stærkt utilfreds med Ombudsmandens vurdering.

"Det er helt urimeligt, at kommunerne ikke er forpligtet til at rette op på en klokkeklar fejl fra deres side. Vi frygter, at mange af vores medlemmer ikke opdager, at de har penge til gode. Derfor opfordrer vi til, at så mange som muligt italesætter det, så borgerne får øjnene op for, at de skal gå efter deres ret," siger hun. 

Kunne det være dig?

Hvis dine sygedagpenge er stoppet, før du har modtaget et brev fra kommunen om, at du ikke længere er berettiget til sygedagpenge, kan du være en af dem, der har penge til gode.

Henvend dig i jobcentret i din kommune, hvis du er i tvivl, lyder rådet fra Malene Haarder, der er socialpolitisk konsulent i FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev