Annonce

Kvinde står foran svømmebassin iført sort tøj, mens mand svømmer i bassinet

Sara kæmpede sig til fire løntrin


Et stort løngab op til sine mandlige kollegaer fik svømmebadsassistent Sara Tonnesen Erbs til at slå i bordet. Nu er hun gået fire løntrin op.

Annonce

Svømmebadsassistent Sara Tonnesen Erbs tog tyren ved hornene og fik forhandlet sig til en løn, der matcher - eller faktisk er bedre - end de mandlige kollegers. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Grundig forberedelse og hård forhandling har bragt Sara Tonnesen Erbs helt til tops i lønhierarkiet på sin arbejdsplads.

Som svømmebadsassistent - eller livredder - i Farum svømmehal har hun gennem flere år været vant til, at de mandlige kollegaer har haft overtaget. Både i antal og lønmæssigt.

Derfor tog hun et grundigt kig på mængden af arbejdsopgaver og sammenlignede dem med de forskellige løntrin.

Læs også: Løngabet mellem mænd og kvinder vokser

Gik fire løntrin op

“Jeg kunne se, at arbejdsfordelingen mellem mig og mine mandlige kollegaer ikke hang sammen med det løntrin, vi hver især befandt os på. Så jeg bankede i bordet og bad om en lønforhandling,” fortæller Sara Tonnesen Erbs til Fagbladet FOA.

Inden lønforhandlingen lavede hun en liste over sine arbejdsopgaver sammenlignet med de mandlige kollegaers, og det grundige forarbejde gav pote.

Ud over et par ekstra funktionstillæg er hun gået fire løntrin op og tjener nu lige så meget eller endda mere end sine mandlige kollegaer.

Læs også: 100 år med ligestilling: Kvindeløn 17 procent bagud

Kvinder: Tag springet

“Det kan sagtens lade sig gøre, hvis man tør at åbne munden. Ofte er kvinder en smule angste for at gå til en lønforhandling – især hvis det er over for en mandlig chef. Men det handler om at tage springet,” mener Sara Tonnesen Erbs.

Lønforhøjelsen var dog heller ikke blevet til noget uden grundig forberedelse og hård forhandling. Og så er det også en god idé at tage sin tillidsrepræsentant med til lønsamtalen, råder hun.

“Et par ekstra øjne og ører er altid godt, og det kan samtidig være en person, der bakker dig op i dine lønkrav. Under alle omstændigheder er det en god idé at sige sin mening, hvis man er utilfreds med lønforholdene på sin arbejdsplads,” tilføjer Sara Tonnesen Erbs, som også fungerer som tillidsrepræsentant for sine øvrige kollegaer.

I tvivl om din løn?

Er du i tvivl, om du får den løn, du har krav på, kan du altid søge råd hos din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-afdeling.

Her kan du også bede om at få gennemgået din løn for at se, om du ligger på det rette løntrin og får de rigtige tillæg i forhold til anciennitet og faglighed.

Læs mere om FOAs løntjek.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev