Annonce

Skilte med rygning forbudt

Tema: Rygning

Helt slut med at ryge i arbejdstiden


Endnu en kommune har vedtaget et total rygeforbud
for de ansatte i arbejdstiden. Trenden vil fortsætte, forudser Kræftens Bekæmpelse.

Annonce

Ansatte i Odder Kommune har frem til 1. august til at vænne sig til tanken om, at rygning bliver forbudt i arbejdstiden - også i pauserne. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Glem alt om at tænde en cigaret i arbejdstiden. Også selv om det er i en pause. Det er realiteten for de kommunalt ansatte i Odder Kommune fra 1. august 2016.

Ifølge Ulla Salling, der er HR konsulent i Odder Kommune, er over halvdelen af kommunens arbejdspladser allerede røgfrie.

”Vi har arbejdet hen imod røgfri arbejdspladser siden 2013, og nu er det vedtaget, at vi bliver 100 procent røgfri i arbejdstiden fra 1. august 2016,” siger hun til Fagbladet FOA.

Den nye rygepolitik er ikke formuleret endnu, og derfor kan Ulla Salling ikke oplyse, hvilke konsekvenser det vil få, hvis man som ansat ryger i arbejdstiden trods forbuddet. Hun forventer, at den nye politik bliver klar, så den kan godkendes i Hovedudvalget (HU) i april.

Ingen reaktioner endnu

Birgit Elkær Hegelund er dagplejer og repræsenterer FOA i Hovedudvalget. Hun har ikke fået nogen reaktioner fra kollegerne.

”Jeg har været rundt og spørge, inden vi traf beslutningen i HU, men foreløbig er jeg ikke stødt på nogen, som har sagt, at det vil være et problem,” siger Birgit Elkær Hegelund.

Hun understreger, at der kan komme indvendinger, som der skal tages højde for, når den endelige politik skal formuleres.

”Jeg vil for eksempel kæmpe for, at kommunen ikke kan kræve, at en dagplejers matrikel skal være 100 procent røgfri i arbejdstiden. Kommunen kan ikke forbyde, at en dagplejers ægtefælle ryger et sted i haven, hvor børnene ikke er.”

Et andet eksempel kan være at få diskuteret, hvordan reglerne skal være, hvis man som ansat er på kursus uden for kommunegrænsen.

Flere kommuner vil følge trop

Odder er ikke den eneste kommune, der indfører et total rygeforbud i arbejdstiden. Ifølge Kræftens Bekæmpelse har Struer, Middelfart og Fredensborg Kommune allerede pålagt deres medarbejdere at kvitte tobakken, indtil arbejdsdagen er slut.

Hos Kræftens Bekæmpelse forudser man, at mange kommuner vil indføre forbud i de kommende år.

”Jeg tror, at om fem år, så har to ud af tre danske kommuner røgfri arbejdstid, siger projektchef Niels Them Kjær til Danske Kommuner.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev