Når en privat leverandør af hjemmepleje går konkurs, mister de ansatte ikke bare deres job. De må også opgive at få job i den kommunale hjemmepleje, selvom kommunen overtager en stor del af den private leverandørs borgere og har brug for mere personale.
”Det er fuldstændig absurd, at ansatte, der blot har passet deres job, bliver mærket i panden med et ’må-ikke-ansættes-stempel’, når deres arbejdsgiver går konkurs. De lider i forvejen, og så skal de ikke også blive betragtet som andenrangs-arbejdskraft,” lyder kritikken fra FOAs formand Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.
Sag trækker sorte spor
Årsagen er en verserende sag i landsretten mellem Lønmodtagernes Garantifond (LG) og kommunerne Aalborg og Hjørring. Parterne slås om en regning på mere end 10 millioner. De er uenige om, hvorvidt der var tale om en virksomhedsoverdragelse eller ej, da de to kommuner overtog medarbejdere fra det konkursramte plejefirma Kærkommen efter firmaets konkurs sidste forår.
På grund af sagen er 6 ud af 10 kommuner blevet mere påpasselige eller undlader nu helt at overtage konkurs-berørte medarbejdere. Det viser en rundspørge, som Epinion har lavet for Fagbladet FOA, hvor 92 kommuner har svaret.
”Sagen har nok gjort, at kommunerne er blevet mere opmærksomme på reglerne. Det eneste, kommunerne kan gøre for at være 100 procent sikre, er ikke at genansætte nogen,” vurderer Konkursrådets formand Ulrik Rammeskow, som også er professor i konkursret ved Københavns Universitet.
Hvis kommunerne taber sagen, og retten kommer frem til, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse, hænger kommunerne på ansvaret for alle de regninger, som det konkursramte plejefirma har efterladt. Det gælder alt til fra manglende løn og feriepenge til pension.
Kommuner: Det er forrykt
I Brønderslev Kommune beklager formanden for kommunens ældreomsorgsudvalg Gitte Krogh (V), at kommunen ikke overtager ansatte, når et privat plejefirma går konkurs. Det skete senest i oktober sidste år, hvor kommunen i al hast skulle stable et nødberedskab på benene, efter Gurli’s Rengøring og Pleje gik konkurs.
”Det havde været nemmest for os og bedst for borgerne, hvis vi uden bekymring kunne have overtaget ansatte i en midlertidig stilling. De kender i forvejen borgerne og deres behov for hjælp, men vi turde simpelthen ikke,” siger hun til Fagbladet FOA.
Det samme er tilfældet i Frederikshavn, hvor det gik ud over medarbejderne fra IMS Service, da firmaet gik konkurs i november.
”Ud fra et medarbejdersynspunkt er det forrykt, at vi ikke kan overtage medarbejdere uden at hænge på ekstraomkostninger som løn og pension. De ansatte kommer i klemme,” siger kommunens myndighedschef for social og omsorg Hans Ole Steffensen til Fagbladet FOA.