Annonce

Fotografi af mennesker der sidder i naturen

Fri 1. maj og grundlovsdag?


Måske har du fri på arbejdernes internationale kampdag og dagen, hvor grundloven fejres. Måske har du ikke. Her kan du se hovedreglerne for de største FOA-faggrupper.

Annonce

Kan du slappe af 1. maj og/eller grundlovsdag? Det afhænger af, hvad der er aftalt for dig. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Redigeret 23. april 2015.

Nogle har fri. Andre må arbejde, men får tillæg. Og så er der dem, hvor det er helt almindelige arbejdsdage.

Reglerne for 1. maj og grundlovsdag er forskellige i de enkelte FOA-overenskomster. Derudover kan der være lokale aftaler – her må du spørge din tillidsrepræsentant.

Her er, hvad der gælder for de største FOA-faggrupper:

Sosu i kommunerne

Arbejder du på social- og sundhedsområdet i en række kommuner i hovedstadsområdet – det såkaldte FKKA-område – betragtes 1. maj som en hel søgnehelligdag. Grundlovsdag er søgnehelligdag fra kl. 12.

Arbejder du i en af de kommuner, og skal du alligevel på arbejde 1. maj eller grundlovsdag, så får du både et tillæg på 50 procent af timelønnen samt fri en anden dag.

Arbejder du i en kommune uden for FKKA-området, har du i videst mulig omfang fri kl. 12-24. Det gælder både 1.maj og grundlovsdag. Peger pilen på dig til at arbejde efter kl. 12 de pågældende dage, får du 50 procent i tillæg. Til gengæld får du ikke fri en anden dag.

Sosu i regionerne

Er du sosu og arbejder på regionsområdet, har du i videst mulig omfang ret til en fridag 1. maj fra dagtjenestens begyndelse til klokken 24.

Kan det ikke lade sig gøre, får du et tillæg på 50 procent af timelønnen. Arbejder du 1. maj, får du ikke en erstatningsfridag en anden dag.

MED-udvalget i den enkelte region kan aftale, at det er grundlovsdag, der er fridag i stedet for 1. maj.

Det pædagogiske område

Er du dagplejer, er 1.maj almindelig arbejdsdag. Til gengæld er grundlovsdag fridag fra klokken 12. Hvis du undtagelsesvis arbejder efter klokken 12, får du timerne som overarbejde.

Er du pædagog i Københavns Kommune, har du fri både 1.maj hele dagen og grundlovsdag efter klokken 12. Hvis du alligevel skal arbejde, skal du have tilsvarende fri på et andet tidspunkt.

Er du pædagogmedhjælper i de kommunale institutioner i København, skal du have et tillæg, hvis du arbejder 1. maj eller grundlovsdag.

For pædagogmedhjælpere i øvrige institutioner i København og andre steder i landet er 1. maj en almindelig arbejdsdag. For grundlovsdag er der et tillæg.

For omsorgs- og pædagogmedhjælpere uden for København har man 1. maj og grundlovsdag i videst muligt omfang ret til frihed i tiden 12-24, uden at normaltjenesten omlægges. Hvis du er på arbejde i det tidsrum, skal du have betaling efter reglerne om tjeneste på søndage.

Der kan dog være lokale aftaler, der erstatter disse regler. Spørg din tillidsrepræsentant.

Få hjælp af FOA

Hvis du er medlem af FOA, kan du se, hvad der gælder for din faggruppe i din overenskomst eller de tilknyttede arbejdstidsregler.

Læs mere: Overenskomst Tjek på FOAs hjemmeside

Du kan også søge yderligere råd og vejledning hos din tillidsrepræsentant eller i din lokale FOA-afdeling.

Find din afdeling

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev