Karaktergennemsnittet er steget fra 3,4 til 6,5. Lærernes sygefravær er faldet markant, og elevernes fravær er næsten halveret. Andelen af overvægtige børn i 6. klasse er faldet fra 42 til 17 procent på et år.
Søndervangsskolen i Viby er i gang med et kvalitetsløft, som afspejler sig i høj elevtrivsel og forældretilfredshed. En kantine, der serverer gratis morgenmad samt sund og billig frokost, er en vigtig del af skolens succes.
Ifølge skoldeleder Rani Hørlyck er der mange tiltag, der har ført til forbedringerne på skolen, men hun er ikke i tvivl om, at maden har en vigtig rolle. Lærerne kan mærke, at morgenmaden og den sunde frokost gør eleverne mere friske.
Frokosten koster 15 kroner om dagen, og der betales for et kvartal ad gangen på Søndervangsskolen i Viby, som er en heldagsskole. Eleverne har 38 lektioner om ugen. 96 procent af de 326 elever har anden etnisk baggrund end dansk. 70 procent af eleverne i 9. klasse valgte sidste år gymnasiet.
Godmorgen. Overskudsmad
fra Fødevarebanken
betyder,
at alle børn og deres
forældre får tilbudt
gratis morgenmad,
som kan bestå af for
eksempel grovboller
eller havregryn. Tit
bliver forældrene lidt
længere og får en
snak med lærere
eller skolelederen.
Flemming Jeppesen
Dagens ret. Frokosten
er altid en varm
ret med salat og
andet tilbehør. I dag
er det kyllingefrikadeller
med porre,
kold kartoffelsalat
og gulerodssalat.
Mest muligt er lavet
fra bunden, og køkkenet
har en økologiprocent
på 75. Skolebestyrelsen
har
besluttet, at al kød
er halalslagtet. ”Det
er det nemmeste,
for det kan alle spise,”
forklarer kantineleder
Lone Daugaard
Mikkelsen.
Flemming Jeppesen
Kinaboks. En papæske
til maden er
cool, synes eleverne.
Den blev indført for
halvandet år siden i
stedet for tallerkener.
Det sparer opvask og
er både miljømæssigt
og økonomisk forsvarligt.
Flemming Jeppesen
Spisevaner. Skoleleder
Rani Bødstrup
Hørlyck (th.) understreger,
at maden er
afgørende for skolens
succes. ”Børnene
er mere friske,
når de får god, sund
mad,” siger hun.
Flemming Jeppesen
Madskole. Skolen er
på vej til at blive en
madskole, så Lone
Daugaard Mikkelsen
vil i fremtiden få
hjælp af eleverne i
5.-7. klasserne, der
på skift får en uges
køkkentjans og undervisning
i stedet
for timer i hjemkundskab.
Flemming Jeppesen
Pause. På gangene
er der masser af
lege- og motionsredskaber,
som skolen
har fået delvist
sponsoreret, og som
eleverne i 3.A her
bruger i en pause.
Maden og motionen
medvirker til, at
antallet af overvægtige
børn er faldet.
Flemming Jeppesen