Første april næste år udløber de gældende overenskomster for FOAs medlemmer i kommuner og regioner.
Derfor skal nye aftaler om løn- og ansættelsesvilkår forhandles inden da, og FOA indsamler frem til slutningen af september måned de krav, som medlemmer og arbejdspladser mener, skal med i forhandlingerne.
FOA har allerede præsenteret ét krav i offentligheden, som formentlig har bred opbakning blandt medlemmerne: Højere løn.
Læs også: FOA kræver ekstra løntillæg på 17.000 kroner til ansatte i kvindefag
Krav om ekstra løn til kvindefag
FOA vil have Folketinget til at afsætte en særlig pulje på fem milliarder kroner, som skal bruges til at skabe mere ligeløn i det danske samfund.
”Der brug for et ekstraordinært løft i lønnen hos de offentligt ansatte, der arbejder med mennesker. Derfor har vi brug for, at der bliver afsat penge, som er øremærket de lavestlønnede kvindefag,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.
Han har henvendt sig direkte til formanden for Dansk Folkeparti (DF), Kristian Thulesen Dahl, og mindet ham om, at DF under den tidligere formand Pia Kjærsgaard støttede et sådant forslag.
Fagbladet FOA har forsøgt at få fat i Kristian Thulesen Dahl for at høre hans holdning til sagen. Men DF-formanden har ikke reageret på vores henvendelser.
Medlemmer skal stå bag kravene
FOA har i pjecer til både ansatte i kommuner og regioner oplistet en række forslag til krav, som fagforeningen gerne vil høre medlemmernes holdning til.
Læs debatpjecerne ”Mine krav – dine krav”
”For FOA er det vigtigt, at medlemmerne står bag, de krav, som FOA stiller. Hvis ikke kravene genspejles blandt medlemmerne, kommer de til at klinge hult,” siger FOAs forhandlingschef Jakob Bang.
Udover det helt afgørende lønkrav peger Jakob Bang på kravet om uddannelse og efteruddannelse som et meget vigtigt tema.
”Som udviklingen er på arbejdsmarkedet kan jeg ikke komme i tanker om nogen FOA-grupper, der ikke har brug for uddannelse eller opkvalificering i jobbet”.
Send krav til din FOA-afdeling
Men FOA vil altså også gerne høre om gode idéer til krav fra medlemmer og arbejdspladser, og de skal i første omgang afleveres til ens lokale FOA-afdeling.
Afdelingerne skal senest 30. september sende kravene videre til forbundet, og den sending plejer samlet set at løbe op i flere tusinde krav.
I forbindelse med Overenskomst 2008 indsendte afdelingerne samlet cirka 12.000 krav, og ved forhandlingerne i 2015 blev det til cirka 6.000, oplyser FOAs overenskomstafdeling.
Forhandlingerne med arbejdsgiverne om de nye overenskomster går i gang i starten af det nye år.
OK18 - i efteråret '17
30. september: Sidste frist for FOA-afdelingernes aflevering af overenskomstkrav til forbundet.
11. oktober: FOAs hovedbestyrelse og repræsentanter for faggrupperne diskuterer og beslutter FOAs krav.
11. december: FOAs krav koordineres med de øvrige fagforeninger i Forhandlingsfællesskabet.
12. december: FOA specielle krav og Forhandlingsfællesskabets krav afleveres til arbejdsgiverne i kommuner og regioner, der ved samme lejlighed også stiller med deres krav til nye overenskomster.
Januar 2018: Forhandlingerne om nye overenskomster går i gang.