Annonce

Hosnya

Tema: FOA'ere redder liv

Mand hang blødende over stakit: Hosnya handlede prompte


Da social- og sundhedsassistent Hosnya El Hani var på vej til sin søns skole i fredags, så hun en mand, der hang over et stakit med hovedet nedad og blodet løbende ud af mund og næse. 

Annonce

Da Hosnya kom hjem om aftenen, kunne hun kun tænke på, om manden var overlevet eller ej. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Han er askegrå i hovedet, og der kommer blod ud af næse og mund,” fortæller social- og sundhedsassistent Hosnya El Hani til mediet NordvestLIV om synet, der mødte hende fredag eftermiddag i sidste uge.

Hun var på vej til et arrangement på sin søns skole i København, men opdagede pludselig en mand, der hang over et stakit med hovedet nedad og blodet løbende ud af næse og mund. Først var hun i tvivl, om manden var meget fuld, men da hun opdagede hans værktøj, tænkte hun, at han måtte være en håndværker, som var besvimet. 

Hosnya fik hurtigt bugseret manden ned fra stakittet og lagt ham i aflåst sideleje med hendes taske under hovedet, så hans luftveje var frie, mens en anden kvinde, der var til stede, ringede 112.

”Jeg tog fat i kraven på ham og sparkede benene væk under ham. Det lyder så voldsomt, men det var så han kunne komme ned på jorden at ligge. Det var forfærdeligt,” siger hun.
 
Mandens vejrtrækning var hvæsende, og Hosnya kunne ikke få kontakt til ham, mens hun snakkede til manden.

”Hørelsen er noget af det sidste, man mister, så jeg tænkte, at jeg kunne prøve at tale ham til ro,” siger hun.

Heldigvis gik det ikke lang tid, før ambulancen kom, og Hosnya tog videre op på sin søns skole. 
 
Men da Hosnya om aftenen skulle til at falde i søvn, kunne hun ikke få manden ud af hovedet. Hun tænkte kun på, om han mon havde overlevet eller ej. 
 
Derfor besluttede hun sig for på en lokal Facebook-gruppe at spørge ud, om der var nogen, der vidste noget. Her modtog hun en besked fra mandens kones veninde, som heldigvis fortalte, at der var gode nyheder. Manden havde overlevet. 

Senere fik hun også en besked fra mandens kone, som takkede hende mange gange. Også manden selv skrev en besked og takkede Hosnya.
 
NordvestLIV har været i kontakt med manden, som ønsker at være anonym. Til mediet siger han: 
 
”Jeg kan ikke huske noget som helst fra episoden. Men det er fantastisk, at der findes sådan nogle mennesker. Tænk hvis de bare var gået forbi. Jeg ved ikke, om jeg havde overlevet uden dem.”

I dag er Hosnya, som er ansat i hjemmeplejen Bispebjerg i København, glad for, at hun reagerede så hurtigt, som hun gjorde.

Jeg havde en god fornemmelse bagefter. At jeg handlede rigtigt. Det var bare et instinkt. Nogle gange har man jo kun få sekunder at reagere i. Jeg har det godt i hjertet, og jeg er endnu gladere for, at han har det godt,” siger hun.

Og så har Hosnya en opfordring til alle, der ser et menneske, der muligvis er i nød. 

Der kunne lige så godt være mange, der gik forbi i stedet for at handle. Da jeg skrev opslaget på Facebook, var det både for at finde ud af, om han var okay og for at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er, at man handler. Hvis man ikke kan førstehjælp, så tal den tilskadekomne til ro, eller ring til 112, så kan de guide,” siger hun. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev