Annonce

To mænd taler med to yngre piger

Gadeteam mødes med unge: “Vi viser dem, at vi er på deres side”


Tid og tillid er nøglen til at forebygge mistrivsel og kriminalitet blandt børn og unge i udsatte områder, fortæller pædagog i Det Opsøgende Gadeteam i Valby, Danny Ørndrup.

Annonce

Jan Svendsen (tv.) og Danny Ørndrup og deres kolleger er på gaderne døgnet rundt, året rundt. De møder flere hundrede børn og unge i udsatte positioner, som de hjælper med alt fra at oprette en NemKonto til alvorlige misbrugsproblemer. Jørgen True

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

"Hey, jeg tror, det er nogle af vores piger.”

Danny Ørndrup, pædagog i Det Opsøgende Gadeteam i Valby i København, peger mod en håndfuld teenagepiger, der står og laver Tik-Tok-videoer foran en opgang i det almene boligområde Henriksgården.

”Piger! Lang tid siden. Hvordan går det?” siger Jan Svendsen.

Ligesom Danny Ørndrup er han pædagog i Det Opsøgende Gadeteam, der på alle tider af døgnet går på gaden for at lede efter børn og unge på fællesarealerne i boligområderne, i biler, på parkeringspladser eller på gadehjørner.

Det har de begge gjort i knap 20 år, og årene har lært dem, at hvis de skal forebygge mistrivsel og kriminalitet blandt børn og unge i udsatte boligområder, så er det især tid, der gør en forskel. For tid er vejen til tillid, forklarer Danny Ørndrup. Jan Svendsen nikker.

”Vi viser dem, vi er på deres side.”

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Det Opsøgende Gadeteam i Valby

Det Opsøgende Gadeteam i Valby laver opsøgende og forebyggende arbejde blandt børn og unge i alderen 10-18 år i lokalområdet. Børn, som institutioner kan have svært ved at rumme.

Kilde: Københavns Kommune

+

De prøver mig af 

For som udgangspunkt stoler de ikke på dig, forklarer Danny Ørndrup.

”De kan for eksempel finde på at sige: ’Vis mig den knippel, jeg ved, du har’. De tester, at jeg ikke er ligesom politiet, der kan slæbe dem af sted eller give bøder,” siger Danny Ørndrup, der plejer at minde dem om, at han kender deres familie.

”’Jeg har været her, siden din storebror gik med ble. Og jeg kommer også til at tale med din lillebror’. Det plejer at virke tillidsvækkende,” siger Danny Ørndrup.

Læs også: Sociale normeringer gør en kæmpe forskel

Tager de unges parti

At tage de unges parti betyder for eksempel, at Danny Ørndrup og Jan Svendsen ikke ringer til politiet hver eneste gang, der er optakt til det mindste. De forsøger altid at tale de unge til ro først. Og for det meste lykkes det. Som da Rasmus Paludan brændte koranen af i Akacieparken. En begivenhed, der sagtens kunne være endt i konflikt.

”Men som ikke gjorde det, fordi alle omkring de unge vidste, at det ikke kun var en politiopgave at forhindre optøjer. Min vurdering er, at vi ved at være der forhindrede en del anholdelser,” siger Danny Ørndrup.

Onlineaktiviteter under corona

Under corona har der generelt været færre unge på gaderne, og man skulle derfor tro, at de opsøgende gadeplansmedarbejdere havde mistet lidt af kontakten til de unge.

Men faktisk kan klubberne konstatere væsentligt færre udmeldelser end forventet.

Et væld af online-aktiviteter kan være en del af forklaringen, vurderer Danny Ørndrup. Det Opsøgende Gadeteam har delt flyers med links ud, der har forsøgt at motivere de unge til at mødes online. Både med hinanden og med gadeplansmedarbejderne.

”Igen: Vi forsøger at vise, at vi ikke forsvinder. At vi er her for dem.”

Sådan har gaderne ændret sig

  • Før: Da pædagog Danny Ørndrup startede som gadeplansarbejder for 20 år siden, mødte han primært indvandrerdrenge i alderen 14-18 år.
  • Nu: I dag møder han både flere yngre og flere ældre børn og unge på gaden. Ligesom der er kommet flere piger og flere etniske danskere.
  • Større frihed blandt især piger med anden etnisk baggrund kan være befriende, men for nogle kan den øgede frihed være svær at styre.

Kilde: Pædagog Danny Ørndrup og pædagog Jan Svendsen, Det Opsøgende Gadeteam, Valby

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev