Annonce

Mette Pedersen står foran en mur

Sosu-assistent på fødegangen:
Det er frygteligt at sende fødende væk


Det er ikke kun jordemødrene, der mærker travlheden på fødegangen i Herlev. Også social- og sundhedsassistent, Mette Pedersen, oplever presset. Nu skal serviceassistenter hjælpe med nogle af opgaverne. 

Annonce

Problemer med at fastholde personalet gør, at social- og sundhedsassistent Mette Pedersen og hendes kollegaer må sluge frokosten og droppe pauserne for at kunne følge med. Victoria Mørck Madsen

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

I 15 år har 50-årige Mette Pedersen som social- og sundhedsassistent haft sin dagligdag på fødegangen på Herlev Hospital. Her har hun set mange nye liv komme til verden. Men hun har også oplevet en stor udskiftning i kolleger. Faktisk mener hun, at op mod 80 jordemødre og 10 social- og sundhedsassistenter har forladt hospitalet bare i løbet af det seneste halvandet år. 

Det kan mærkes, at det er svært at fastholde personalet. Mette Pedersen, der er tillidsrepræsentant, oplever en presset hverdag, hvor der ikke er tid til at holde pauser.

”Jeg spiser ofte min frokost stående eller gående, og der er ikke tid til at komme på toilettet,” fortæller hun. 

Ifølge hende skyldes det, at man i 2007 fra politisk side valgte at lukke en række fødestuer. Det gør, at det i dag er svært at følge med. 

Det værste er dog ikke, at arbejdsforholdene slider på hende, men at der ikke er tid til at tage sig af patienterne. 

”Det er frygteligt at skulle sende den fødende og hendes mand afsted til et andet hospital. Det er rædselsfuldt, simpelthen,” siger hun. 

Hun fortæller om en aftenvagt, hvor hun i telefonen bad et par om at komme ind på fødegangen, men før de nåede det, blev pladserne fyldt op, og hun stod uden plads til parret. 

”Vi har bare ikke nok stuer. Så kan de få plads i modtagelsen, men det er slet ikke holdbart, for de rum er ikke lavet til det,” siger hun. 

Den øgede medieopmærksomhed på Herlev Hospitals fødegang og en række påbud på baggrund af arbejdsmiljøet har gjort, at man nu er begyndt at se på løsninger.

”Det er planen, at serviceassistenterne skal aflaste os mere med de praktiske opgaver som for eksempel at klargøre fødestuerne og gøre rent mellem patienterne, så vi kan hjælpe jordemødrene med de mere patientnære opgaver som at tage blodprøver og give medicin,” siger Mette Pedersen. 

Hun understreger, at hun er glad for sit job og optimistisk omkring fremtiden. 

”Jeg tror på, at flere serviceassistenter kan være med til at gøre en forskel. Så kan jeg bruge min faglighed i endnu højere grad, end jeg gør i dag ved at have større fokus på en god pleje af den enkelte patient,” siger hun.

Normalt er de tre social- og sundhedsassistenter på en vagt, men ofte er det mindre end det. Derfor har Mette Pedersen et ønske.

”Jeg håber, at der kommer endnu flere dygtige social- og sundhedsassistenter til at hjælpe mig og de andre med at løfte den her opgave," siger hun. 

Sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), sagde onsdag i folketinget, at der er tale om et komplekst problem.

”[…] situationen er den, at der er alt for mange pressede medarbejdere og alt for mange fødsler, som sker under et alt for stort arbejdspres, som gør, at fødslen bliver utryg, og at medarbejdere flygter. Det er på alle måder en fuldstændig uholdbar situation,” svarede han til spørgsmålet om, hvordan han vil sikre ordentlige forhold for kommende forældre på landets hospitaler.

Han sagde ved samme lejlighed, at en styrkelse af fødselsområdet skal indgå i den kommende sundhedsaftale. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev