Fingrene er røde efter at have været kreative med rødbeder i madlavningen i Børnehuset Tømmerup Haveby på Amager.
Men det ændrer ikke på, at børnene med stor begejstring fortæller, hvilke retter de har lavet med rødbeden som hovedingrediens.
Over hele landet har 20.000 børn i landets daginstitutioner onsdag haft fokus på at lave mad med rødbeder.
Og maddagen er ikke kun indført for at få øjnene op for at bruge rodfrugter i maden. Den er indført fordi madvaner er en vej til at bekæmpe social ulighed.
Det siger Pia Heidi Nielsen, formand for Kost- og Servicesektoren i FOA.
"Hvis vi vil skabe sunde madvaner, skal der være madordninger i alle daginstitutioner, hvor børnene får veltillavet, velsmagende og sund mad hver dag. Overvægt har for eksempel en stærk social slagside, så de fælles måltider kan også bidrage til at udligne sociale forskelle. Det er ganske enkelt en fornuftig investering," siger Pia Heidi Nielsen, formand for Kost- og Servicesektoren i FOA.
Fedme truer
Ifølge en WHO-undersøgelse af børn i 2018 er overvægt en af de største trusler mod folkesundheden. I Danmark er overvægtskurven tippet, så 51 procent af danskerne er overvægtige. Og hvert femte barn i 0. klasse får mindst én bemærkning af sundhedsplejersken i deres journal om, at deres mad- og måltidsvaner er problematiske.
Maddagen arrangeres af Kost og Ernæringsforbundet i samarbejde med FOA og støttes desuden af: FOLA, Rådet for sund mad, Landbrug & Fødevarer, BUPL, Fødevarestyrelsen og Komiteen For Sundhedsoplysning.