Annonce

Fra venstre mod højre: Amanda Søgaard, Maja Rydahl, Pernille Helweg, Sisse Valsted

For første gang: Flertal af kvinder på nyt elevhold i beredskabet


Traditionelt er beredskabet en mandsdomineret verden. Men på Hovedstadens Beredskabs nye elevhold er der seks kvinder og kun fire mænd. ”Det er bedre end at vinde i Lotto,” siger en af kvinderne om sin nye karriere.

Annonce

Amanda Søgaard (tv.), Maja Rydahl Nielsen, Pernille Helweg, Sisse Valsted er en del af en bemærkelsesværdig kønsfordeling. De er nemlig alle med på det første elevhold i Hovedstadens Beredskab med flere kvinder end mænd. Malte Kristiansen

Af Cecilie Uhre
Journalist

Annonce

En solstråle spejler sig i lakken på en nyvasket brandbil. Et hold elever iklædt marineblå beredskabsuniformer går forbi, og to brandmænd, der netop har færdiggjort vasken af den røde bil, hilser på deres nye kolleger med håndtryk og smil.

Elevholdet startede i mandags på den kun ét år gamle beredskabsuddannelse, der uddanner eleverne til både brandfolk og ambulanceredder. Der er i alt ti elever, og i en uge, hvor der varmes op til 8. marts og Kvindernes internationale kampdag, er kønsfordelingen bemærkelsesværdig.

Holdet tæller nemlig seks kvinder og fire mænd, og dermed er kvinderne for første gang i overtal på en uddannelse i den mandsdominerede branche.

”Jeg synes, det er megafedt at være kommet ind. Det er fedt med en alsidig hverdag, og jeg vil gerne have et job, hvor man altid skal yde 100 procent. Der er ikke dage herinde, hvor man skal op og lave de opgaver, man ikke blev færdig med i går. Her skal man altid være 110 procent klar og yde sit allerbedste,” siger 24-årige Pernille Helweg, som er en af de seks kvinder på det nye hold og har en baggrund som pædagogmedhjælper, værnepligtig og dykkerinstruktør.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Mangfoldighed er en styrke

Det er ikke tilfældigt, at kvinderne er i overtal. De seneste år har Hovedstadens Beredskab haft et særligt øje på forskellighed i rekrutteringen af nye medarbejdere.

”Vi forsøger at vise, at Hovedstadens Beredskab er for alle. Et mangfoldigt beredskab er vigtigt, fordi forskellighed er en styrke,” siger Tim Ole Simonsen, der er operationschef i Hovedstadens Beredskab.

De 10 elever er optaget efter at have gennemgået en optagelsesprøve, og Tim Ole Simonsen understreger, at de alle er kommet med på holdet, fordi de er de bedste. 

”Et mangfoldigt beredskab overskygger ikke vigtigheden af at vælge de dygtigste ansøgere. Men dygtighed kan måles på mange parametre. Der er selvfølgelig nogle fysiske krav, og de krav er de samme for mænd og kvinder. Men det er også vigtigt at have en stærk psyke og at være omsorgsfuld. Jeg tror på, at når man kombinerer mennesker med forskellig styrke, får man de bedste teams,” siger Tim Ole Simonsen.

Hovedstadens Beredskab hylder mangfoldighed og har bevidst rekrutteret efter blandt andet flere kvinder. Og det er til fulde lykkedes på det nye elevhold. Men de er ikke valgt, fordi de er kvinder. De er valgt, fordi de er dygtige, understreger operationschef Tim Ole Simonsen. Hovedstadens Beredskab

Bedre end at vinde i Lotto 

Alle 10 elever var samlet i mandags, men i første omgang er det kun seks af dem – to mænd og fire kvinder – der er i gang med uddannelsen. De seks har brug for en indledende introduktion til brandslukning, og derfor vil alle 10 først for alvor være i gang i løbet af april. 

For Maja Rydahl Nielsen, 24, er der tale om en drøm, der er gået i opfyldelse. Og allerede efter mindre end uge i uniformen er hun overbevist.

”Når mit vækkeur ringer, springer jeg ud af sengen. Lige så snart jeg slår øjnene op, er jeg bare klar. Da de ringede og sagde, at jeg var blevet optaget, svarede jeg, at det var bedre end at vinde i Lotto,” siger Maja Rydahl Nielsen, der både har arbejdet med børn og ældre – og været værnepligtig.

23-årige Amanda Søgaard har blandt andet været tre år i forsvaret, og hun er tiltrukket af en varieret arbejdsdag.

”Arbejdsrutinerne i forsvaret fangede mig. Det med at arbejde sammen i teams, og den ping-pong man kan have med en makker, tiltrak mig virkelig. Det samme, tror jeg, man kan få i beredskabet,” siger hun.

I Hovedstadens Beredskab skal de ansatte både være i stand til at slukke brande og rykke ud som ambulancereddere. Og derfor er uddannelsen skruet sammen, så den favner begge dele. Først et år som brandmand, dernæst en fireårig redderuddannelse. 

Og det er især ambulancedelen, der har inspireret Sisse Valsted til at søge optagelse. For hende er beredskabet en mulighed for at arbejde et sted, hvor hun virkelig føler, hun kan gøre en forskel for nogle mennesker. 

”Jeg har arbejdet i børnehaver, vuggestuer og fritidsordninger og med handicappede på et specialcenter, og jeg altid vidst, at jeg skulle arbejde med mennesker. En overgang overvejede jeg at blive sygeplejerske, men de sidste par år, har jeg ikke været i tvivl om, at det skulle være redder,” fortæller hun.

Læs også: København betaler gravide elever millioner

FOA: Det er supergodt

I FOA, som organiserer mange ansatte i beredskabet, er næstformanden i Teknik og Service-sektoren, Thomas Brücker, begejstret for sammensætningen af det nye elevhold. 

”Det er supergodt, at der er et flertal af kvinder på det nye elevhold. Som brandmand og ambulancefører kommer du jo ud til mange forskellige typer mennesker, og det er godt, at personalet også afspejler dén mangfoldighed,” siger han. 

Thomas Brücker har selv arbejdet i Hovedstadens Beredskab i 21 år og husker beredskabet som en decideret mandearbejdsplads. 

”Jeg vil ikke sige, at jeg gik rundt og savnede kvinder blandt kollegerne, men da de begyndte at dukke op for nogle år siden, kunne man godt mærke, at de gjorde en forskel og lagde en dæmper på den meget udprægede machokultur på stationen. De nedbrød nogle barrierer og bidrog til, at tingene ikke længere var så overfladiske,” siger han.

Hovedstadens Beredskab tæller 12 brand- og redningsstationer i København og en række omegnskommuner. Alle eleverne tilknyttes en af disse stationer i uddannelsesperioden.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev