Annonce

4 gode råd: Sådan bliver du bedre til dit arbejde


Hvis du vil udvikle dig på både det personlige og det karrieremæssige plan, er der masser af muligheder for at komme på videre- og efteruddannelse. Her er fire gode råd til, hvordan du kommer i gang. 

Annonce

Efteruddannelse kan udvikle dig på både det personlige og det karrieremæssige plan. Her er nogle tips og tricks til, hvordan du kommer i gang med det.  Istock-Scanpix

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Der er kun gode grunde til at se på mulighederne for at komme på videre- og efteruddannelse, mener Peter Høgsted Tinggård og Laura Voigt Møllebro, der er uddannelseskonsulenter i FOA. 
 
Du bliver bedre til dit arbejde, du bliver rustet til nye opgaver, det styrker din position på arbejdsmarkedet, og det giver dig flere muligheder for at opnå nye ansvarsområder på din arbejdsplads. Det er bare nogle af grundene til, at det er en god idé. 

Læs også: Få 25.000 kroner til uddannelse

De giver her fire gode råd til, hvordan du kommer i gang med din kompetenceudvikling på arbejdspladsen. 
 

1: Søg inspiration

Der er mange muligheder for at få udviklet sine kompetencer og blive videreuddannet. Der er flere steder, hvor du kan danne dig et overblik over mulighederne og søge inspiration. 
voksenuddannelse.dk kan du indtaste, hvad dit uddannelsesniveau og din arbejdssituation er, og så blive oplyst om, hvad der kan være af relevante typer af voksen- og efteruddannelse for dig. 
 
Du kan også sortere kurser efter faglighed og se, hvilket udbud der er for din faggruppe. Dernæst kan du tilmelde dig en kursusagent, der giver en påmindelse, når et valgt kursus er i udbud.
 
foa.dk kan du gå ind under din sektor, og under menuen ´uddannelse´ kan du se nogle af de muligheder, der er for efteruddannelse i din sektor. 
 
2: Snak med din tillidsrepræsentant og din lokale FOA-afdeling
Hvis du gerne vil have udviklet dine kompetencer, er det altid en god idé at tale med din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-afdeling. Der kan du bede om sparring både i forhold til at få afklaret, hvad du gerne vil udvikles i, og hvad der er af muligheder for det.  
 

Læs også: Ipad og meditation giver bedre inklusion

I kan tage udgangspunkt i, hvad der er af konkrete arbejdssituationer og -opgaver, som du gerne vil blive bedre til, eller hvad der i fremtiden kommer af arbejdsopgaver, som I på din arbejdsplads mangler kompetencer i. 
 
Ofte er arbejdspladsernes kompetenceudvikling bundet op på overordnede strategier, der er vedtaget inden for kommunen eller regionen. Din tillidsrepræsentant eller lokale afdeling kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er fokus på i din kommune eller region, så din personlige kompetenceudvikling kan blive bundet op på det overordnede behov, der er. 
 
3: Få kendskab til kompetencefondene
Der er gode muligheder for, at din arbejdsplads kan få dækket en del af udgifterne i forbindelse med, at du skal på kompetencegivende efter- og videreuddannelse. Der er to overordnede kompetencefonde: 
 
For kommunalt ansatte er der denkommunalekompetencefond.dk, og for regionalt ansatte er der denregionalekompetencefond.dk
 
På hjemmesiderne kan du se, hvilke regler der er for at ansøge om støtte til uddannelse, og du kan også finde en liste over forhåndsgodkendte uddannelser. Fælles for dem begge er, at de kan støtte dig med op til 25.000 kroner om året til kompetencegivende efter- og videreuddannelse. 
Du kan også få hjælp af din TR eller din lokale afdeling til information om tilskudsmuligheder.
 

4: Snak med din leder

Før du kan komme afsted på efteruddannelse, skal din leder sige god for det. Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er et godt udgangspunkt for en drøftelse af kompetenceudvikling mellem dig og din leder. 
 
Det kan være det årlige forum, hvor I planlægger tidspunkt og de overordnede rammer for din kompetenceudvikling, som så kan udfoldes i løbet af året. 
 
Samtalen med din leder om kompetenceudvikling skal dog ikke nødvendigvis finde sted i forbindelse med din MUS. 
 
Kilder: Peter Høgsted Tinggård og Laura Voigt Møllebro, uddannelseskonsulenter i FOA. 
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev