Annonce

Kvinde kigger på sin tabletskærm

Tema: Søvn

Undgå blåt lys – og sov bedre


Sæt natfilter på skærmen og drop tv-serier og Facebook ved nattetid, lyder rådet fra hjerneforsker.

Annonce

Det er især blåt lys tæt på øjnene, som påvirker søvnen, altså lys fra mobilskærme, tablets, computere, mv. Lyset fra tv og lamper er typisk længere væk fra øjnene og udgør normalt ikke et problem. Colourbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

På de fleste mobil-, tablet- og computerskærme er der et filter, som kan slå det blå lys fra. Det er der god grund til, for blåt og turkist lys holder os vågne om aftenen, fortæller Birgitte Rahbek Kornum, hjerneforsker med speciale i søvnens biologi, Københavns Universitet.

Det blå lys registreres af de områder i hjernen, der regulerer søvn. Det hæmmer produktionen af melatonin – stoffet, som fortæller kroppen, at nu er det sovetid, så de natlige processer kan gå i gang, for eksempel genopbygning af muskler.

“Skærme, der udsender blåt lys tæt på øjnene, påvirker døgnrytmen. Men det betyder også noget, hvad du ser. Er det spændende, overraskende, eller bliver du sur eller presset, så bliver du holdt vågen. Det er altså klogt at sætte filter på, både lysfilter og et, der regulerer indholdet. Tv-serier er skidt for søvnen,” siger Birgitte Rahbek Kornum.

Læs også: 4 trin til en bedre søvn

Hold døgnrytmen i vintermørket

Kroppen og organerne har brug for at vide, hvad der er nat og dag, og det hjælper sollyset med. Men i vores moderne livsstil er døgnsignalerne lidt udviskede, blandt andet fordi skærme giver os blåt lys.

Har man problemer med at sove, kan det hjælpe at styrke døgnrytmen:

“Sørg for at komme ud og få lys i øjnene om dagen, især her i den mørke tid. Blot fem minutter i frokostpausen hjælper. Og sørg for ro og mindre blåt lys om aftenen,” råder Birgitte Rahbek Kornum.

Læs også: Flemming sagde farvel til krampe og smerter

4 gode råd til at sove bedre

1. Slå lysfiltret på skærmen til.

2. Har skærmen ikke et filter, så overvej gule skærmbriller.

3. Foretag dig kun rolige aktiviteter på skærmen.

4. Undgå indhold, der engagerer dig, er spændende, virker stressende, eller hvor du bliver overrasket. Det holder dig vågen.

Brug en natlampe

  • Hvis du skal på toilettet om natten, så lad være med at tænde lyset. Brug i stedet en lille natlampe, gerne i en varm, rød farve. Den hæmmer ikke melatoninen i kroppen på samme måde som et stærkt, hvidt badeværelseslys.

Naturligt at vågne flere gange

  • At du vågner flere gange hver nat, betyder ikke, at du har en dårlig søvn. Det er naturligt for voksne at vågne og lige tjekke tingenes tilstand – hvorefter vi sover igen. Hver søvncyklus tager halvanden time, og typisk vågner vi imellem en eller flere cyklusser.

Kilde: Hjerneforsker Birgitte Rahbek Kornum, Københavns Universitet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev