Annonce

Forældre og kolleger kæmper for frikendt pædagogmedhjælper

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Både forældre og kolleger er vrede over, at den frikendte pædagogmedhjælper fra Stjernehuset i Randers ikke kan komme tilbage til sit gamle job. Ansatte savner opbakning fra FOA.

Annonce

En mandlig pædagogmedhjælper fra Stjernehuset i Randers blev tidligere på året sigtet og siden hen frikendt for seksuelle overgreb mod et barn. Alligevel kan medarbejderen gennem 23 år ikke komme tilbage til sin gamle arbejdsplads. Randers Amtsavis/Mathias Fredslund Hansen

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Efter at have været gennem nogle voldsomme måneder med beskyldninger om seksuelle overgreb, politiefterforskning og frikendelse, skulle pædagogmedhjælper René J. tirsdag være startet i sit nye job i en anden børnehave i Randers Kommune.

Men han er blevet så fysisk dårlig, at han har måttet blive hjemme, oplyser hans tillidsrepræsentant Anette Andersen. Den frikendte pædagogmedhjælper ønsker ikke at optræde med sit fulde navn, men det er redaktionen bekendt.

”René har rysteture og kaster op. Han har det rigtig skidt og har ikke lyst til at tale med nogen,” siger Anette Andersen, som har fået lov til at tale hans sag. 

Hun er overbevist om, at det er en fysisk reaktion på, at han er blevet forflyttet til et nyt job i en anden daginstitution efter tidligere på året at være blevet anklaget for seksuelle overgreb mod et barn.

Læs også: Frifundet pædagogmedhjælper mister sit job

Dikteret af forvaltningen

Det var i april måned, at pædagogmedhjælperen blev bortvist fra sit job i institutionen Stjernehuset. Et forældrepar til en fire-årig pige i Stjernehuset havde beskyldt pædagogmedhjælperen for seksuelle overgreb, hvorefter politiet indledte en efterforskning.

Mens efterforskningen stod på, indkaldte forvaltningen til forældremøde den 23. april, hvor direktøren gjorde det klart, at pædagogmedhjælperen ikke ville komme tilbage til sit gamle job uanset udfaldet af sagen.

I juni blev sigtelserne mod pædagogmedhjælperen frafaldet, og i sidste uge blev han indkaldt til et møde med forvaltningen med besked om, at han skulle starte nyt job denne uge. Også selv om både pædagogmedhjælperen selv, hans kollegaer og en stor gruppe forældre ønsker ham tilbage til Stjernehuset.

”Der var ikke tale om noget tilbud om at skifte job fra forvaltningens side, men nærmere en diktering. Sådan opfattede jeg det,” siger Anette Andersen, som var med som bisidder.

Børnene savner ham

Hun og de andre kollegaer ønsker ham tilbage til Stjernehuset. Det samme gør en lang række forældre, som har sendt et opråb til lokalpolitikere og folketingspolitikere. I alt 47 forældre har skrevet under på brevet til politikerne. Ifølge dem selv en ikke-udtømmende liste over frustrerede forældre.

”René har de seneste 23 år været en del af det faste team i daginstitutionen. René er en ildsjæl, som mange børn savner. Han er ønsket tilbage af børn, forældre og personale,” skriver forældrene i brevet.

I Stjernehuset er der ifølge Anette Andersen uro, fordi René J. ikke kan komme tilbage til sit gamle job. Hun undrer sig desuden over, at pædagogmedhjælperens egen fagforening FOA ikke bakker mere op. Derfor har hun sammen med fire andre kollegaer sendt en klage til FOAs klageinstans.

Klager over FOA

”Vi undrer os over, at formanden for Pædagogisk Sektor i FOA Mogens Bech Madsen og afdelingssektorformand i FOA Randers Karin Mathiesen tilsyneladende har ændret holdning. Først bakkede de op om, at René skulle tilbage til sit gamle job. For nyligt har de begge udtalt til Randers Amtsavis, at de ikke tror på, at han kan komme tilbage,” siger Anette Andersen.

På grund af klagesagen kan hverken Mogens Bech Madsen eller Karin Mathiesen udtale sig. Til Fagbladet FOA har forbundsformand Mona Striib denne kommentar:

"Det vil være forkert af FOA at kommentere på klagens indhold, da dommeren nu skal have lov at behandle sagen uberørt af politisk hånd. Når det er sagt, så er det vigtigt for mig at understrege, at der aldrig bør herske nogen tvivl om, at FOA står bag medlemmerne," siger Mona Striib.

Læs også: Pædagogisk assistent til SF-formand: Ikke tid til det menneskelige

Politikere: Forkert beslutning

Sagen om Rene J. har stor bevågenhed i de lokale medier, og flere byrådspolitikere har også valgt at blande sig. Til byrådsmødet mandag aften blev der stemt om, hvorvidt forvaltningens beslutning om at forflytte pædagogmedhjælperen til et andet job, skulle fastholdes eller ej.

19 stemte for at fastholde forvaltningens beslutning, mens 12 stemte imod. Bjarne Overmark (Beboerlisten), som er medlem af byrådet og har været med til at rejse sagen understreger, at sagen langt fra er slut her.

”Forvaltningen traf en forkert beslutning i strid med reglerne i kommunen, når de allerede på forældremødet den 23. april udtalte, at René ikke ville komme tilbage til Stjernehuset. Det er ikke i orden at behandle kommunens medarbejdere på den måde, og derfor går vi som øverste ansvarlige arbejdsgivere ind i sagen,” siger Bjarne Overmark.

Ifølge Randers Kommunes vejledning om ’Fokus på omgangsformer og grænser’ skal den tidligere mistænkte som udgangspunkt tilbage til sit gamle job, hvis en sag bortfalder, men ’kan evt. tilbydes forflyttelse.’ Det er ifølge Bjarne Overmark ikke sket her.

Han og en række byrådskollegaer har nu bragt sagen for Folketingets Ombudsmand, som skal tage stilling til, om forvaltningen har handlet forkert eller ej.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra forvaltningen i Randers Kommune.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies