Annonce

Tillidsrepræsentant Henrik Wolsing

Selvbetalt rygepause: Kommune trækker i land - men kun internt


I en intern mail erkender Ishøj Kommune nu, at dens nye rygeregler formentlig ikke holder. Alligevel bliver der ikke ændret på reglerne udadtil: Medarbejderne i kommunen har fortsat ikke lov til at ryge i selvbetalte pauser.

Annonce

Det var Henrik Wolsing, tillidsrepræsentant og teknisk serviceleder på Ishøj Skole, der først gjorde opmærksom på forbuddet overfor Fagbladet FOA. Henrik Wolsing er selv ikke-ryger. Jørgen True

Af Jakob Melgaard
Journalist

Annonce

Det vakte furore, da Ishøj Kommune 1. august indførte røgfri arbejdstid og bestemte, at forbuddet også gjaldt de medarbejdere, der selv betaler deres pauser. Nu erkender kommunen i en intern e-mail, at forbuddet nok gik for vidt.

“Det er dog vores vurdering, at arbejdsgiver sandsynligvis vil tabe en sådan sag,” står der blandt andet i den meddelelse fra direktionen i Ishøj Kommune, som i denne uge er blevet sendt rundt til kommunens ledere.

Læs også: Kommune forbyder ansatte at ryge i selvbetalte pauser

Alligevel står forbuddet ved magt. Der er nemlig ikke blevet ændret i teksten i den rygepolitik, byrådet har vedtaget. Her står stadig, at:

“Røgfri arbejdstid betyder, at der ikke må ryges i arbejdstiden, hverken indendørs eller udendørs – heller ikke uden for kommunens matrikler. Arbejdstid defineres som hele den tid, man er på arbejde, får løn og står til rådighed. Selvbetalte pauser i arbejdstiden er ligeledes omfattet af retningslinje for røgfri arbejdstid.” 

Tillidsrepræsentant tager sagen videre

At kommunen således stadig skilter med rygeforbud i medarbejdernes fritid, er bestemt ikke noget, som teknisk serviceleder og tillidsmand på Ishøj Skole, Henrik Wolsing Jensen, bryder sig om. 

“Nej, du må godt skrive, at jeg vil gå til hovedMED-udvalget for at forsøge at få dem til at rette i teksten,” siger han.

Henrik Wolsing Jensen er nemlig ikke tilfreds med, at kommunen kun trækker i land i den interne mail, hvor der blandt andet står: 

“Reglen om røgfri arbejdstid i selvbetalte frokoster er således ikke en regel, vi som ledere kommer til at sanktionere i praksis, og bør derfor snarere opfattes som en anbefaling til de pågældende medarbejdere.”

Bekymret for sanktioner

Det er ikke tilstrækkeligt, for på papiret er det stadig den oprindelige formulering, der gælder. Og hvad betyder det, for den uheldige medarbejder, der selv betaler sin pause og alligevel bliver opdaget med en cigaret på det forkerte tidspunkt eller forkerte sted?

Læs også: Professor: Kommune må ikke forbyde ansatte at ryge i selvbetalte pauser

Henrik Wolsing Jensen er i tvivl. 

“Hvad nu, hvis det er en, som de har noget på i forvejen? Så er jeg da bange for, at der godt kunne ske noget,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til den nye, interne skrivelse fra Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S).

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev