Annonce

Hvis kommunen vil bestemme, hvad de ansatte må gøre - og ikke må gøre - i deres frokostpause, så må de betale. Det er ikke ok, at kommunen vil bestemme, hvad de ansatte laver i deres fritid, mener Henrik Wolsing Jensen, tillidsrepræsentant og teknisk serviceleder på Ishøj Skole.

Kommune forbyder ansatte at ryge i selvbetalte pauser


Når Ishøj kommune fra i dag indfører røgfri arbejdstid, gælder forbuddet også ansatte, der selv betaler deres frokostpause.  Andre kommuner har ikke samme regler, og FOA er klar til at køre sager for medlemmer, der kommer i klemme.

Annonce

Det er ikke ok, at kommunen vil bestemme, hvad de ansatte laver i deres fritid, mener Henrik Wolsing Jensen, tillidsrepræsentant og teknisk serviceleder på Ishøj Skole. Jørgen True

Af Jakob Melgaard
Journalist

Annonce

Må din arbejdsplads bestemme, hvad du foretager dig i frokostpausen – også selv om du ikke får løn i pausen men selv betaler for det lille frikvarter?

Ja, mener man i Ishøj Kommune, som fra i dag tilslutter sig rækken af kommuner med røgfri arbejdstid for de ansatte. 

Læs også: To ud af tre udsættes for passiv rygning på jobbet

Men i modsætning til flertallet af kommuner er der ingen undtagelser fra røgforbuddet i kommunen på den københavnske vestegn: Det gælder også i selvbetalte frokostpauser, i civilt tøj og uden for kommunens matrikel. Og hvis man overtræder forbuddet, risikerer kan at blive mødt med sanktioner.

Kommunen går for vidt

Henrik Wolsing Jensen, der er tillidsrepræsentant og teknisk serviceleder på Ishøj Skole, har ikke noget imod, at kommunen indfører røgfri arbejdstid. Men han mener, kommunen går alt for vidt.

“Hvis de vil have hånd i hanke med, hvad jeg gør i min frokostpause, så kan de bare betale. Jeg betaler selv min pause, og så har jeg fri. Så er det er ikke min arbejdstid,” siger Henrik Wolsing Jensen – som i øvrigt selv er ikke-ryger.

“Men jeg er jo tillidsrepræsentant, så det er jo mig, der skal høre på sagerne, når det begynder at køre,” siger Henrik Wolsing Jensen, som skønner, at knap 200 medarbejdere i Ishøj selv betaler deres frokostpause.

Læs også: 4 ud af 10 sosu'er hjælper de ældre med at ryge

Hovedparten er ansat inden for rengøring, de øvrige arbejder især i vej- og parkafdelingen eller i tekniske servicefunktioner ligesom Henrik Wolsing Jensen. Og flere af dem er rygere.

“Jeg har protesteret mod det her i Hoved-MEDudvalget, men desværre forgæves, siger han.

Klar til at køre en sag

I teksten fra Ishøj Kommune står der, at overtrædelse af reglerne vil kunne få  ‘ansættelsesretlige konsekvenser’. Men det bekymrer bestemt ikke i Steen Vadgaard, der er næstformand i FOA 1 og nærmeste faglige repræsentant for medlemmerne i Ishøj.

“Hvis et af vores medlemmer får en sanktion med baggrund i, at han havde røget i sin selvbetalte frokostpause – altså i sin fritid – vil jeg med det samme rejse en sag overfor kommunen. Jeg ville spørge, med hvilken ret, kommunen havde gjort det. For hvis de kan det, så kan de jo også gøre det i hans øvrige fritid,” siger Steen Vadgaard.

Læs også: Hjælper beboer med at ryge én gang i timen

Samme holdning har FOAs næstformand Thomas Enghausen, der kalder det 'en principiel sag'.

“Det holder jo ikke et sekund. Arbejdsgiveren skal ikke bestemme, om medarbejderne går i Netto, tager en tur på cyklen eller snupper en cigaret i deres fritid,” siger han.

Borgmester: Nej til undtagelser

Ishøjs borgmester, socialdemokraten Ole Bjørstorp, er dog ikke bange for at stå på mål for de nye regler.

“Vi vil jo gerne være en røgfri kommune, og da vi skulle beslutte hvordan, så var det byrådets holdning, at der ikke skal være undtagelser. Det var en meget klar beslutning,” siger han.

Læs også: Cigaretrøg udløste rødt kort til plejehjem

Ole Bjørstorp forstår godt argumentet med, at en ubetalt frokostpause i princippet er medarbejderens egen fritid. I princippet:

“Jo, det kan jeg da godt forstå, men vi kan altså ikke begynde at lave undtagelser for nogen. Ishøj Kommune skal være røgfri, og det gælder hele arbejdsdagen, fra man kommer om morgenen, til man går hjem om eftermiddagen,” siger han.

Her gælder andre regler

Udover Ishøj er der yderligere tre kommuner, der med virkning fra i dag indfører røgfri arbejdstid. Det er Nordfyn, Mariagerfjord og Viborg. 

Læs også: Helt slut med at ryge i arbejdstiden

I Nordfyn og Mariagerfjord må medarbejdere, der selv betaler deres frokostpause, gerne tage en smøg i pausen. Dog under forudsætning af, at de skifter til civilt tøj og forlader kommunens matrikel.

I Viborg gælder forbuddet som udgangspunkt alle, mens forholdene på den enkelte kommunale arbejdsplads drøftes i MED-systemet.

Fakta om røgfri arbejdstid

Når Mariagerfjord, Viborg, Nordfyn og Ishøj i dag indfører røgfri arbejdstid, er der i alt 31 kommuner, der har taget dette skridt. De øvrige er: 

Allerød, Bornholm, Dragør, Egedal, Esbjerg, Favrskov, Fredensborg, Frederikshavn, Furesø, Gladsaxe, Guldborgsund, Holbæk, Holstebro, Kerteminde, Lemvig, Middelfart, Odder, Odense, Randers, Rebild, Sorø, Struer, Svendborg, Syddjurs, Vallensbæk, Vesthimmerland og Aarhus.

Senere i år følger Brøndby med. Og i 2020 gælder det Haderslev, Vejen, Næstved, Varde, Skanderborg, Helsingør, Billund, Ikast-Brande, Nyborg, Albertslund og Halsnæs – og i 2021 Hillerød.

Ishøjs rygeregler fra 1. august:

“Røgfri arbejdstid betyder, at der ikke må ryges i arbejdstiden, hverken indendørs eller udendørs – heller ikke uden for kommunens matrikler. Arbejdstid defineres som hele den tid man er på arbejde, får løn og står til rådighed. Selvbetalte pauser i arbejdstiden er ligeledes omfattet af retningslinje for røgfri arbejdstid.”
Kilde: Ishøj Kommune

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev