Annonce

HEgn og hus

Tema: Kofoedsminde

Først blev lederen fritstillet: Nu undersøges institutionen


En gennemgang af økonomien på en specialinstitution viser regnskabsrod, og ifølge interne dokumenter fra Region Sjælland er der sket en overfakturering. Regionen mørklægger nu informationer med henvisning til regler for straffesager.

Annonce

Fagbladet FOA undersøgte forholdene på Kofoedsminde efter et groft overfald på en ansat. Undersøgelsen viste, at der var store problemer med arbejdsmiljøet. Nu viser nye dokumenter fra en igangværende undersøgelse, at der er uklarheder om en række fakturaer sendt fra en virksomhed, hvis ejer er gode venner med en nu fritstillet leder på stedet. Joachim Rode

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Regnskaberne på specialinstitutionen Kofoedsminde, som huser nogle af landets farligste kriminelle, er netop nu i gang med at blive gennemgået af det statsautoriserede revisionsselskab BDO.

Fagbladet FOA har sammen med TV 2s program, Operation X, fået aktindsigt i dokumenter, der indgår i undersøgelsen. De viser, at der er problemer med flere af de fakturaer, der er sendt fra det private vagtselskab CS-vagt til Kofoedsminde, der drives af Region Sjælland.

Læs også: Vikarbureau hyrer vagter og soldater som vikarer på Kofoedsminde

I en mail mellem regionen og en ekstern konsulent, står der, at der er uoverensstemmelser på tilbudspriserne og de fakturerede beløb. Der står videre, at der er sket en overfakturering.

I mailen påpeger konsulenten også, og at der over årene er sket prisstigninger på de leverede ydelser fra CS Vagt, men “det kan ikke ses, at markedet er blevet undersøgt.”

Læs også: FOA: Ansatte og beboere på Kofoedsminde skal have bedre vilkår

Fagbladet FOA har forelagt dokumenter fra undersøgelsen for Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

“Der er nogle klare indikationer på, at man ikke har indkøbt så billigt, som man kunne. Det fremstår som om, man har brudt princippet om, at man i den offentlige sektor skal være passende sparsommelige, fordi de har betalt mere end nødvendigt,” siger han.

Vagtchef og institutionsleder var venner

Fagbladet FOA har tidligere afdækket, at ejeren af CS-Vagt, Claus Martin Stechnik, er venner med den daværende viceforstander på Kofoedsminde, Flemming Lund. Mails viser, at de to har været på flere udlandsrejser sammen, blandt andet for at overvære Formel 1 og Le Mans.

Læs også: FOA-afdeling: Uddannet personale sparer penge på sigt

Claus Martin Stechniks har også lånt sin bil, en rød Chevrolet Camaro, til Flemming Lund. Efter Fagbladet FOA begyndte at skrive om Kofoedsminde og undersøge venskabet mellem de to, er Flemming Lund blevet fritstillet. Det skete i midten af marts 2019. Han er siden fratrådt sin stilling.

Betalte 133 millioner kroner til vennens vikarfirma

Gennem et holdingselskab ejer indehaveren af CS Vagt, Claus Martin Stechnik, også virksomheden Vikarspecialisten. Fra 2015 til 2018 har Vikarspecialisten faktureret Kofoedsminde for 133 millioner kroner.

Claus Martin Stechnik overtog allerede vikaropgaven i 2014. Det første år var det CS Vagt, der løste den.

Via interne mails fra Region Sjælland har Fagbladet FOA har tidligere beskrevet, hvordan regionen har fået kritik for den udbudsproces, der gik forud for, at CS Vagt i 2014 fik opgaven.

Læs også: Viceforstander købte vikarer for 133 millioner kroner af ven: Nu er han fratrådt

Et dokument fra den igangværende regnskabsundersøgelse underbygger nu igen, at der blev lavet fejlskøn i forbindelse med, at Claus Martin Stechnik i 2014 fik opgaven. I en redegørelse fra Kofoedsminde til Region Sjælland står der om brugen af vagtfirmaet:

“Så vidt muligt benytter Kofoedsminde eget personale og kun i særlige situationer vagtselskab. I 2014 forventer Kofoedsminde at have et forbrug på omkring kr. 400.000,- til vagtselskab.”

Læs også: Specialinstitution kæmper en svær kamp for faglært personale

En aktindsigt viser dog, at CS Vagt samme år fakturerede Region Sjælland for 8,2 millioner kroner i vikarydelser – altså mere end 20 gange det beløb, regionen havde regnet med. Den store forskel på det forventede og det reelle forbrug møder kritik.

“Det viser, at man er usædvanlig dårlig til at forudse, hvordan man får håndteret bemandingen på institutionen,” siger professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh.

I de efterfølgende år er vikarforbruget vokset yderligere. I 2018 sendte Region Sjælland 44,6 millioner skattekroner til CS Vagt som betaling for vagtydelser. Fra 2013 til 2018 er antallet af beboere på Kofoedsminde vokset med cirka 50 procent, oplyser Region Sjælland.

FOA: Godt det undersøges

Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren, har fulgt sagen tæt, og han undrer sig over, hvordan det forventede forbrug til vikarer kan adskille sig så markant fra det reelle forbrug.
 
”Det må siges at være et fejlskøn. Det viser, at man ikke har indsigt i egen økonomi og egen organisation,” siger han.
 

Læs også: Højt vikarforbrug spænder ben for rehabilitering af kriminelle

Han er glad for, at regionen har sat en undersøgelse i gang.
 
”Det er helt på sin plads. Jeg er glad for, at de lever op til deres ansvar og undersøger forholdene på institutionen,” siger Torben Hollmann.
 

Region: Straffesager er mørklagte

Kilder tæt på Kofoedsminde oplyser, at politiet ligeledes undersøger forhold omkring Kofoedsmindes økonomi.
 

Læs også: Vikarudgifter på institution tidoblet efter leders ven fik opgaven

Fagbladet FOA har rettet henvendelse til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. 
Her vil man hverken be- eller afkræfte, at der er undersøgelse i gang, og henviser til regionen.
 
Fagbladet FOA har søgt aktindsigt i henvendelser fra Region Sjælland til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Regionens jurister har mørklagt oplysningerne med henvisning til, at straffesager ikke er omfattet retten til aktindsigt.

Advokat: Ingen kommentarer

Fagbladet FOA har sendt en række spørgsmål til Claus Martin Stechnik, men han er ikke vendt tilbage.
 

Læs også: Tilsyn: Hash og højt vikarforbrug øger konfliktniveau på sikret institution

Det er hans advokat Jeppe Søndergaard fra Torveadvokaterne i Maribo til gengæld. I et brev truer han Fagbladet FOAs journalist med polititilhold og Pressenævnet. Han skriver videre, at svarfristen på to dage, som Claus Martin Stechnik har fået til at svare på spørgsmål, er for kort og afslutter med at skrive:
 
“Jeg ønsker ikke at svare på hverken mundtlige eller skriftlige spørgsmål til sagen.”
 
Region: Ingen kommentarer

Fagbladet FOA ville også gerne have en kommentar fra Michael Nørgaard, social- og servicedirektør i Region Sjælland, men han holder ferie. I stedet henvises til Pia Bille, der er socialchef i Region Sjælland.

Gennem regionens pressetjeneste skriver Pia Bille, at formålet med BDO-undersøgelsen ”er at assistere Region Sjælland med at vurdere tilstrækkeligheden og dokumentationen af interne kontroller og bestemmelser samt efterlevelsen af disse i praksis.”
 
Fagbladet FOA har stillet en række konkrete spørgsmål til nogle af de problemer, som konsulenterne påpeger i fakturaerne fra CS-Vagt. Dem har Pia Bille ikke ønsket at svare på.
 
”Vi ønsker ikke at kommentere på det, så længe den eksterne revisionsundersøgelse pågår. Rapporten forventes afleveret i slutningen af august,” skriver Pia Bille.

Fagbladet FOA har henvendt sig gentagne gange både telefonisk og skriftligt til Kofoedsmindes tidligere viceforstander Flemming Lund. Han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev