Annonce

5 råd til at vende godt tilbage fra ferien


Det kan være svært at komme i gang med arbejdet efter
en lang, afslappende ferie. Her er fem gode råd til, hvordan du kan gøre det nemmere for dig selv.

Annonce

Det kan være en brat opvågning, når hverdagen kalder, og man skal tilbage på arbejdet efter en lang ferie. Arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal guider dig til en bedre overgang mellem ferie og arbejde. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

28. juli 2020: Artiklen er stadigvæk gældende og retvisende 

Selv om en lang sommerferie burde betyde, at man er udhvilet og sprængfyldt med energi til at kaste sig over arbejdsopgaverne, så er det ikke altid tilfældet.

Nogle ser det måske som en befrielse at komme tilbage til arbejdet, mens det for mange kan være rigtig svært at skulle genoptage de daglige rutiner.

Vi har hentet nogle råd til at komme godt i gang med arbejdet fra arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal samt BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administrations portal arbejdsmiljoweb.dk.

 

1. Acceptér at kroppen og hjernen skal op i gear


Efter en længere ferie indstiller kroppen og hjernen sig på, at alt foregår i et andet tempo. Derfor kan det være lidt af en omvæltning at vende tilbage til en presset hverdag. Acceptér, at kroppen og hjernen skal op i gear, og forvent ikke, at du har styr på alt og kan håndtere det hele lige så effektivt og hurtigt som før ferien.

 

 

2. Planlæg den første uge


Hvis du har mulighed for det, så overvej, om der er opgaver eller møder, der kan planlægges, så de ikke ligger i ugen, hvor flest kollegaer kommer tilbage fra ferien. Det kan være en planlægning, som sker sammen med sine kollegaer og ledere og måske begynder allerede før ferien.

3. Brug kollegaerne


Sørg for at bruge tid på at snakke med kollegaerne om, hvordan ferien er gået og om, hvordan I har det med at skulle i gang igen.

 

 

4. Skab en glidende overgang


Væn langsomt kroppen til at komme ind i en døgnrytme, der passer til hverdagen. Gå eksempelvis tidligere i seng og stå tidligere op et par dage før, ferien slutter. Sørg også for at forkæle dig selv den første uge – evt. med en strand- eller biograftur - så der kommer en mere glidende overgang mellem ferie og hverdag.

 

 

5. Udnyt, at du har været væk


Når man har været væk fra arbejdet i længere tid, ser man indimellem mere klart, hvad der fungerer godt og mindre godt på arbejdspladsen. Udnyt, at du kan se det hele med friske øjne og tag eventuel en snak med dine kollegaer og din chef om, hvorvidt noget kan gøre anderledes eller bedre.

 

Kilde: Arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal og arbejdsmiljoweb.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev