Annonce

Dagplejer med fem børn: Der er ekstra pres på hverdagen

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Selv om Pia Houborg holder af at være dagplejer - også for fem børn, kan hun tydeligt mærke, at der er mindre overskud i hverdagen.

Annonce

“Jeg kan virkelig godt lide at have det femte barn, for så sker der et afbræk i hverdagen. Men når det ekstraordinære bliver hverdag, kan det godt blive lidt tungt," siger dagplejer Pia Houborg. Heidi Lundsgaard

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Det er tirsdag, og Pia Houborg er stået tidligt op for at smøre rugbrødsmadder. Små makrelhapsere med mayonnaise, leverpostej med agurk, ost, frikadeller, kylling og majs bliver gjort klar og sat på køl.

Mellem klokken 7.00 og 8.00 er huset i Ringe fyldt med fem små børn, og det handler ifølge dagplejeren om at finde de små tricks, der får hverdagen til at glide lidt nemmere.

Siden oktober sidste år har hun været dagplejer for i alt fem børn i alderen et til to år, da en kollega blev langtidssygemeldt, og Faaborg-Midtfyn Kommune derfor havde behov for at indskrive et ekstra barn.

“Når jeg har fem børn, handler tiden udelukkende om at være omkring børnene, holde øje med dem og sørge for, at de har det godt. Der er ikke tid til noget ud over det,” siger Pia Houborg.

Læs også: Se hvordan børn får demente til at lege

Mangel på dagplejere

Selv om det ofte presser den enkelte dagplejer, er det en udbredt praksis at indskrive et ekstra barn, viser en undersøgelse fra marts 2019, som Bureau 2000 har lavet for FOA.

45 procent af kommunerne indskriver ofte eller nogle gange fem børn hos den enkelte dagplejer. 42 procent gør det undtagelsesvist, mens 13 procent ikke gør det. Samtidig har 44 ud af 63 kommuner problemer med at skaffe kvalificerede dagplejere, hvilket får pædagogisk sektorformand i FOA Mogens Bech Madsen til at sende en advarsel.

“Hvis ikke kommunerne gør en særlig indsats for at tiltrække nye dagplejere, vil forældrene miste muligheden for at vælge den lille børnegruppe og én fast voksen gennem hele dagen til deres barn. Dagplejen skal gøres mere attraktiv, og det er på høje tid at sætte arbejdet i gang,” siger han.

Læs også: Vi er blevet gårdvagter i børnehaven

Ekstra pres på hverdagen

Ifølge Pia Houborg fungerer gruppen på de fem børn godt sammen, og hun har derfor indgået en kontrakt for en længere periode for ikke at få for stor udskiftning. Men fem børn betyder også, at der er mindre overskud i hverdagen.

“Det giver et ekstra pres på hverdagen. Men når det er sagt, så er det da dejligt med så mange børn i kommunen, at behovet for os dagplejere er stort,” siger dagplejeren, som oprindeligt er uddannet lærer.

Som ekstraopgaver med fem børn nævner hun blandt andet ekstra opstarts- og tremåneders samtaler, besøg i børnehaven samt samarbejde med en ekstra familie.

“Skrivearbejde som sprogevaluering eller læreplansarbejde må jeg ofte lave i en middagsstund, hvor børnene sover, eller når jeg har fri. Indimellem bliver det ikke så grundigt, som jeg ville ønske, og det rammer min faglige stolthed,” tilføjer Pia Houborg.

Hun vurderer, at hun med fem børn har en ῾del overarbejde’ ud over hendes 48 timers arbejdsuge. Hvis hun vil afspadsere, skal det ske efter aftale med netværkskoordinatoren.

Dagplejeleder: Fem børn er ikke optimal løsning

En af de kommuner, der over en længere periode ofte haft fem børn hos den enkelte dagplejer, er Odense. Det er især perioder med sygdom og efteruddannelse samt et stigende børnetal, der presser dagplejen, fortæller dagplejeleder i Odense Vest Svend Besser.

“Det mest optimale er fire børn. Derfor har det også været en anstrengende periode for dagplejerne i løbet af efteråret, hvor de oftere har passet fem børn. Nu er vi dog tilbage til en mere normal tilstand igen,” forklarer han.

Blandt andet har dagplejen i Odense succes med at rekruttere nye dagplejere gennem opslag på Facebook.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies