Annonce

Portræt af Jane Bredkjær Pedersen på trappen ved sit universitet.

Jane fik hjælp til at håndtere sin stress


Ved et tilfælde læste Jane Bredkjær Pedersen om PenSams gratis tilbud til stressramte. I løbet af tre måneder lærte hun at  håndtere sin sygdom.

Annonce

Samtalerne med PenSams coach hjalp Jane Bredkjær Pedersen til at tænke over, hvordan hun passer på sig selv. Hun har blandt andet genfundet roen ved at sy – og et af resultaterne er den kjole, hun har på. Michael Bo Rasmussen

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Et blåt mærke skulle få Jane Bredkjær Pedersen til at gå til lægen. Men det blå mærke var slet ikke problemet. Dér, hvor smerten virkelig sad, var i sjælen.

“Bagefter kan jeg godt se, at det har været et råb om hjælp. Inderst inde var jeg
godt klar over, hvad der var galt,” siger hun i dag – et halvt år efter, at hun 8. oktober
2018 gik ned med stress og valgte at sygemelde sig selv fra jobbet som serviceassistent.

“Det er et nederlag og simpelthen noget af det værste, når du har været vant til at være hende, der har kunnet være støttepersonen og klare det hele for andre. Lige meget hvad, så kunne jeg godt stå fast, hvad enten det var i sneakers eller høje hæle. Og lige pludselig så kunne jeg bare ikke mere.”

Jeg røg ned med et brag og blev en sofakartoffel.

Jane Bredkjær Pedersen
I en familie, hvor stress ‘ikke var noget man fik’, havde problemerne fået lov til at hobe sig op. Jane Bredkjær Pedersen kæmpede med et travlt job, en syg far og et økonomisk pres. Især i tiden efter hendes to teenagebørn mistede deres far forrige år, viste tegnene på stress sig.

“Jeg lyttede ikke på det, før jeg røg ned med et brag og blev en sofakartoffel,” siger hun.

Seks telefonsamtaler klogere

Ved et tilfælde faldt Jane Bredkjær Pedersen over, at hun som medlem af FOA har adgang til PenSams gratis stresstilbud om samtaler med en coach. Allerede dagen efter havde hun sin første samtale med socialrådgiver Sara Maagaard Sørensen.

“Hun startede med at spore sig ind på, hvem jeg er, og hvad jeg havde med i min rygsæk. Vi fik ryddet op i den, og det var egentlig rart at få lagt bøgerne på plads,” siger Jane  Bredkjær Pedersen.


Forløbet bestod af seks samtaler fordelt over tre måneder. Hver samtale varede en time og foregik over telefonen. En metode, der virkede for Jane.

“Du når at reflektere over, hvad det er, vi har snakket om. Du går jo faktisk og arbejder  videre med det. Det ville du også, hvis du sad over for en psykolog. Men jeg tror, at der er lidt mere ro på med den her metode.”

Efter den sidste samtale i januar var Jane Bredkjær Pedersen ikke kun blevet bedre til at håndtere sin stress. Hun havde også i en alder af 49 år fået mod på at uddanne sig til social- og sundhedsassistent. Selvom hun i december vendte tilbage til jobbet hos Blæksprutten i Aalborg, valgte hun at følge sin drøm.

“Jeg fortsætter i Blæksprutten, indtil jeg starter i min praktikplads. Jeg vil gerne arbejde med børn i sorg, og det kan jeg komme til med denne uddannelse. Drømmen er dukket op lige så stille hen ad vejen, fordi jeg selv har haft to børn i stærk sorg.”

Selvom coachingforløbet har været hjælpsomt for Jane Bredkjær Pedersen, har stressen sat sine ar. Hun står nu i kø til et kommunalt stresskursus, der hedder ‘Åben og Rolig’.

“Noget, jeg stadig arbejder med og tager med fra samtalerne, er, at jeg ikke skal have dårlig samvittighed over at sige fra. Jeg kan godt mærke, at jeg skal passe på og hele tiden mærke efter helt nede i maven. Det kommer jeg til at skulle arbejde med resten af livet,” siger Jane Bredkjær Pedersen.

Få hjælp mod stress med PenSam

Er du pensionskunde hos PenSam, kan du få hjælp mod stress ved at tale med en socialrådgiver, der er uddannet stresscoach. I den fortrolige samtale vil der være fokus på, at du får:
* Afklaring af din situation.
* Råd og tips til at tackle stress.
* Motivation til at ændre på din situation.
* En personlig ‘køreplan’, så du ved, hvad dit næste skridt er.
* Er der behov for det, tilbydes du stresscoaching, hvor PenSam over en længere periode arbejder henimod at få dig stressfri.
Du kan ringe på: 44 39 33 41 (hverdage 8.30-16). Eller booke møde via: Pensam.dk/samtale
Kilde: PenSam

Janes vej fra stress til mod

2017 August
Jane Pedersens fraskilte mand og far til parrets to børn dør. 

2018 Oktober
Jane går til lægen med et blåt mærke og ender med at sygemelde sig på grund af stress. 
Dagen efter læser hun om PenSams stresstilbud – og næste dag igen starter coachingforløbet.
Igennem tre måneder lærer Jane at lytte til egne behov og bliver bedre til at håndtere stressede situationer.

2018 December
Jane starter på job igen, og lægen sætter hende i kø til stresskurset Åben og Rolig i Aalborg Kommune.

2019 Januar
Jane har den sidste samtale med socialrådgiveren fra PenSam. Hun starter på SOSU Nord-skolen i Aalborg. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev