Annonce

Man med briller står ved mur med by som baggrund

Nu bliver det nemmere at få godkendt arbejdsulykker


Ny lov øger muligheden for at få anerkendt arbejdsulykker. FOA forventer, at den nye lov får stor betydning for medlemmerne.

Annonce

”Man kan føle sig hørt, når ens ulykke bliver anerkendt, og det er vigtigt. Også selvom det ikke altid betyder, at anerkendelsen udløser en erstatning,” siger Jens Nielsen, forbundssekretær i FOA. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Fra 1. januar 2020 bliver det lettere at få anerkendt en ulykke på jobbet som arbejdsskade.

Lige inden folketingsvalget blev udskrevet, fik beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen nemlig vedtaget en ny lov, der gør op med de senere års meget stramme fortolkning af, hvad der kan opfattes som en arbejdsulykke.

”Vi kan se, at andelen af arbejdsulykker, der bliver anerkendt, er gået den forkerte vej efter en dom fra Højesteret i 2013. Det er vigtigt for mig, at vi får rettet op på konsekvenserne af dommen, for det skal være sådan, at skader, der sker på arbejdet og skyldes arbejdet, skal anerkendes som arbejdsulykker,” skriver ministeren i en mail til Fagbladet FOA.

Læs også: Sådan gør du, hvis du får en arbejdsskade

Minister forventer flere anerkendelser

Højesteretsdommen har betydet, at ulykker i praksis er blevet afvist som arbejdsskader, hvis skaden var forbigående, og der ikke var forventning om, at den skadelidte ville få ydelser eller erstatning.

Troels Lund Poulsen peger på, at Folketingets hensigt med den nuværende lov, som er fra 2004, var, at flere skulle have anerkendt arbejdsulykker. Men efter højesteretsdommen er det modsatte altså sket.

”Jeg forventer, at flere nu vil få anerkendt deres arbejdsskade, fordi loven ændrer kriterierne for anerkendelse, så de svarer til dem fra før dommen fra Højesteret,” skriver Troels Lund Poulsen.

FOA: Vi holder øje

Loven, der genindfører kriterierne fra 2004-loven modtages i FOA med oprakte arme.

Læs også: Mange anmelder ikke deres arbejdsskade

Det betyder nemlig, at skader med forbigående smerter og symptomer igen vil kunne anerkendes. For eksempel sår, lettere forstuvninger eller forstrækninger.

”Det er vores klare forventning, at vi nu vil se en opadgående anerkendelses-procent. Men vi vil også i den grad følge med i, hvordan fortolkningen af den nye lov udvikler sig, ” siger forbundssekretær Jens Nielsen.

Mange arbejdsskader i FOA

FOAs medlemmer anmelder cirka 4.000 arbejdsskader om året. Heraf er omkring halvdelen ulykker, mens den anden halvdel er erhvervssygdomme.

37 procent af de ulykker, FOAs medlemmer anmeldte i 2015, blev anerkendt som arbejdsskade. I 2012 – blot tre år før og inden Højesterets dom i 2013 – anerkendtes cirka to ud af tre anmeldelser. Andelen af anerkendelser blev altså halveret på bare tre år.

Kilde: Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer 2015-16 (AE-Rådet 2017)

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev