Tip os: Kender du noget til forholdene på Kofoedsminde, kontakt da gerne Fagbladet FOAs journalister Ida Østerlund på ibrn@foa.dk og Anders Ejbye-Ernst på anee@foa.dk.
I 2018 har Kofoedsminde også fået
hård kritik fra Socialtilsyn Øst, som retter hård kritik af institutionens store forbrug af eksterne vikarer. I 2018 blev der således brugt 44,6 millioner kroner på et privat vikarbureau.
“Den lokale ledelse på Kofoedsminde har et ansvar, men i sidste ende er det regionen, der har et ansvar for at tage en beslutning om det her. De bliver simpelthen nødt til at gå ind i sagen og sige, at nu skal der styr på det. Det kræver ledelse, og det kræver økonomi, og det kræver en langsigtet plan,” siger han.
Han ønsker blandt andet at få en uddannelses strategi for Kofoedsminde, så de ufaglærte medarbejdere kan få hjælp til at blive faglærte.
Rammerne skal forbedres
“Der er ingen af de ansatte på Kofoedsminde, hverken soldater, dørmænd, socialpædagoger, social og sundhedsassistenter eller ufaglærte, der ikke gør deres bedste. De gør det alle så godt som muligt under de forudsætninger, de har. Vi skal bare sørge for, at de får nogle bedre forudsætninger,” siger Torben Hollmann.
Socialområdet svigtes
Kofoedsminde drives af Region Sjælland, og ifølge regionen er stedet en ‘specialinstitution’. Hvis regionen skal leve op til det, så skal fagligheden forbedres, påpeger Torben Hollmann.
Læs også: 60 procent af dem, der passer landets farligste, er ufaglærte
“Regionsrådet ville aldrig acceptere, at man ansatte ufaglærte og vikarer på en kirurgisk afdeling. Men hvorfor accepterer man det så på Kofoedsminde? Man skal anerkende det specialiserede socialområde for det, som det er. Det skal anerkendes på lige fod med psykiatrien, somatikken og andre steder i regionen,” siger han.
Kofoedsminde huser nogle af landets farligste udviklingshæmmede kriminelle. Men selvom målgruppen er hård, skal den mødes med den samme høje faglighed som andre steder i regionen.
Region: Mere uddannet personale
Hos Region Sjælland skriver Social- og Servicedirektør Michael Nørgaard i en mail, at det eksterne vikarforbrug skal nedbringes, og der skal mere faglært personale til institutionen.
"Vi ønsker at nedbringe forbruget af eksterne vikarer, og det er hele tiden vores mål at have så meget uddannet personale som muligt," skriver han.
Han forklarer, at Kofoedsminde har haft en kraftig stigning i antallet af beboere, og det har sat institutionen under pres.
"Såvel på Lolland som i den samlede region står vi overfor en betydelig rekrutteringsproblemstilling, navnlig når det gælder uddannet personale. I den sammenhæng arbejder vi med at udvikle og fortælle om de tiltag, vi har i gang for at udvikle opgaveløsningen og arbejdsmiljøet på Kofoedsminde," skriver Michael Nørgaard.
Tiltag på vej
Michael Nørgaard skriver, at Region Sjælland har en række tiltag på vej, der både fokuserer på at højne fagligheden og beboernes trivsel. Eksempelvis arbejder regionen på at rekruttere flere uddannede medarbejdere og nedbringe antallet af arbejdsskader, der har været i stigning siden 2015.
"Endvidere ønsker vi at genoptage dialogen med de faglige organisationer om og høre deres ideer til, hvordan vi kan opnå den fleksibilitet, som bemanding af en akutinstitution som Kofoedsminde forudsætter," skriver Michael Nørgaard i en mail.