Annonce

Stearinlys går ud

Hver fjerde sosu har oplevet selvmord eller selvmordsforsøg i ældreplejen


De ældste har den højeste selvmordrate. Men mange sosu-ansatte siger, de ikke er klædt på til at vurdere selvmordstruede borgere. FOA foreslår ny praksis.

Annonce

En tredjedel af det samlede antal selvmord i Danmark begås af mennesker over 60 år. Det er især mænd, der begår selvmord. Alligevel er mange sosu-ansatte ikke klædt på til at håndtere opgaven. Jørgen True

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Selvom 26 procent af de ansatte i ældreplejen har oplevet selvmord eller forsøg på selvmord blandt borgerne på deres arbejdsplads, er der er en mangel på viden om, hvordan de skal håndtere de tilfælde. 

Hele 83 procent af de ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen har ikke fået uddannelse eller vejledning i at lave en vurdering af en borgers risiko for at begå selvmord.

Og godt halvdelen – helt præcist 53 procent – siger ifølge en ny FOA-undersøgelse, at ‘de i lav grad eller slet ikke’ har den fornødne viden til at håndtere borgere, der har forsøgt at begå selvmord eller overvejer at gøre det. 

Ifølge Annette Erlangsen, ph.d. og seniorforsker ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, er det et stort problem. 

“De ældre har den højeste selvmordsrate i samfundet. Så det er vigtigt, at de personer fra sundhedssektoren, som har den mest intense kontakt med de ældre, forstår og responderer på ændringer i adfærden og hentydninger til selvmordstanker,” siger hun.

34%

af de ansatte i hjemmeplejen har oplevet selvmord og selvmordforsøg. 

FOAs medlemsundersøgelse, juli 2018, 2.808 personer fra Social- og Sundhedssektoren deltog. 

FOA foreslår screening

Tallene overrasker Torben K. Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA. Han vil arbejde for, at der kommer nationale retningslinjer for, hvordan man som medarbejder screener ældre borgere for selvmordsrisiko. Det skal pengene til ældreområdet fra finansloven være med til at sikre. 

“Det er dybt tragisk, at det forholder sig sådan. Vi skal sætte mere fokus på selvmord blandt ældre og sikre, at de screenes, ligesom man gør i psykiatrien. Vi screener både for tryksår og medicinfejl i ældreplejen, så selvfølgelig skal der også screenes for selvmordsrisiko,” siger han.

Få hjælp

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, er det vigtigt, at du taler med nogen. Du kan få hjælp på Livslinien, som har åbent alle årets dage fra 11-04 på telefon 70 201 201
Se mere på Livslinien.dk.

Støtte til ensomme ældre

På finansloven for 2019 har regeringen afsat 100 millioner kroner årligt fra 2019-2022 til at bekæmpe ensomhed, tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre.

Kilde: Sum.dk

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev