Annonce

Birthe Rasmussen i sit hjem

Nedskæring på opvask til ældre: 90-årig plages af fluer


Opvask maksimalt fire gange om ugen, tøjvask hver 14. dag og færre toiletbesøg. Det er nogle af de konsekvenser, besparelserne i ældreplejen i Assens Kommune fører med sig.

Annonce

Assens Kommune er i de seneste uger blevet stærkt kritiseret i medierne. Kritikken har primært gået på, at de ældre ikke længere kan få vasket gulv, og at de kun kan få gjort rent ti gange om året. De to spareforslag har kommunen dog droppet igen, da de muligvis er i strid med serviceloven. Jens Hartmann Schmidt

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Førhen kunne de ældre borgere i Assens Kommune få vasket op hver dag. Sådan er det ikke længere. Nedskæringer i kommunen har blandt andet betydet, at de ældre nu maksimalt kan få vasket op fire gange om ugen. Det har gjort, at Sussi Elkjærs mor, Birthe Rasmussen på 90 år, har fået fluer i køkkenet.

”Min mor er dårligt seende, så hun kan ikke se, om hun får skyllet det hele af. Jeg var nødt til at sige til hende, at det er for ulækkert at spise hos hende, fordi fluerne flagrer rundt,” siger Sussi Elkjær.

Udover at kommunen nu har skåret ned på antallet af gange, de ældre kan få vasket op, har de også halveret antallet af tøjvaske. De ældre får nu vasket tøj hver anden uge i stedet for hver uge. Og fra at kunne komme på toilettet seks til otte gange i døgnet, er det reduceret til fem til syv gange. Desuden er det nu kun de ældre med en sundhedsfaglig årsag til det, der kan få huden smurt ind i fugtighedscreme.

Sussi hjælper selv sin mor fra tid til anden med rengøringen, når det står skidt til. Men hun er træt af at bruge tid på det, når hun besøger sin mor. 
 
”Nogle gange skyller jeg af for hende, men det er jo ikke det, der er meningen. Jeg kommer for at besøge min mor. Ikke for at holde hendes husholdning. Jeg kan jo heller ikke rende derop hele tiden,” siger hun.
 

Afføring som ikke bliver vasket af

Sussi Elkjær har startet en Facebook-gruppe mod besparelserne på ældreområdet i Assens Kommune. Den hedder ’Assens kommune svigt af de ældre’. Her er hun i kontakt med andre pårørende, som også mærker, hvordan nedskæringerne rammer. 
 
De har sammen fundet over 100 steder i besparelserne, som de er utilfredse med, og som de har indberettet til kommunen. Blandt andet tøjvasken. Sussi Elkjærs mor kan selv vaske tøj, men hun kender andre, der må nøjes med at få vasket tøj hver anden uge.
 
”Man kan jo have spildt eller tisset i bukserne. Det er altså ulækkert. Det sidder jo og lugter,” siger Sussi Elkjær.
 
Hun har også hørt om værre tilfælde, hvor madrasser og lagener er røget ud, fordi der var afføring på, som ikke blev vasket af.
 
”Men det er ikke hjemmeplejens skyld. De vil jo så gerne gøre mere. Men de må ikke. Det er jo rigtig synd,” siger Sussi Elkjær, som i dag tirsdag er til borgermøde i Assens med andre pårørende og modstandere af besparelserne.
 

Sektorformand: FOAs medlemmer bliver taget som gidsler

I sidste uge fortalte social- og sundhedshjælper Gitte Schmidt til Fagbladet FOA, at hun og hendes kolleger i ældreplejen lader tissetrængende borgere komme på toilettet, selvom de har været på toilettet de tilladte syv gange.
 

Læs også: Assens fastholder færre toiletbesøg til ældre

Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, mener, at det er et billede på, at kommunen med deres besparelser indirekte lægger ansvaret over på de medarbejdere, der står med problemet i deres hverdag.

”FOAs medlemmer bliver taget som gidsler. Det er dem, der står ude i virkeligheden i etiske dilemmaer og tænker, at det her burde de gøre, men det må de ikke. Og så gør de det alligevel, fordi de er gode mennesker, og fordi de har fagligheden og værdigheden med i det, de gør,” siger han.
 
Ifølge sektorformanden sætter kommunen med deres besparelser plejepersonalet i en svær situation.
 
”Enten stresser de rundt for at nå det hele, ellers så retter de sig efter, hvad kommunen siger, og så går de hjem med dårlig samvittighed. Det kan man altså kun gøre i en begrænset tid, før det går udover ens psyke,” siger han.
 

Socialdemokratiet i Assens håber at få tilbagerullet flere besparelser

Charlotte Kjær (A) er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Assens Kommune. Hun håber, at hun med sine partifæller kan få flertal i byrådet for at få nogle flere nedskæringer på ældreområdet rullet tilbage. Hun genkender billedet af, at personalet trods besparelser forsøger at udføre de samme opgaver som før.

”De har så stort et hjerte. Men det er også, derfor vi er nødt til at rulle nogle af besparelserne tilbage. For det er den hverdag, medarbejderne er i. Så det er vigtigt. Både for borgernes skyld, men sandelig også for medarbejdernes skyld,” siger hun. 
 

Læs også: Sosu om besparelser: Jeg er nervøs for, at der skal dødsfald til for at forstå alvoren

Hun fortæller, at det har været en udfordrende, men samtidig positiv oplevelse at være skydeskive i medierne de sidste par uger. 

”Det er ærgerligt, at det er med den overskrift, vi har gjort os bemærket. Men modsat er vi med til at sætte dagsordenen. Det her er ikke kun et problem i Assens. Det gælder hele landet. Vi kan ikke være bekendt, at vores velfærd bliver presset, som den gør, for vi har så rigt et samfund,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev